Záujemcom o automatické zasielanie notifikácií o nových príspevkoch

Ak máte záujem o automatické odoberanie emailov o nových príspevkoch, tak sa zaregistrujte v políčku v ľavej lište

Stránky

štvrtok 31. júla 2014

Pílenie stromov na Partizánskej ulici - Uhol pohľadu verzus fakty.

Nad kým starosta drží ochrannú ruku?

Starostovi sa v jeho reakcii na petíciu s 1300 podpismi zdá ako „paródia osudu“, že proti píleniu stromov na Partizánskej ulici sa postavili obyvatelia Panského lesa, kvôli ktorým sa posúvala hranica CHKO.

Toľko starostov uhol pohľadu, ale fakty vravia nasledovné:


Na Partizánskej ulici v lokalite Panský lesa sa začal masívny výrub stromov. Obyvatelia Panského lesa na to
Toto nameral poverený zástupca starostu
upozornili obec a privolali políciu. Starostom poslaný zástupca obce skonštatoval že k porušeniu zákona nedošlo, keďže obvody stromov neboli  viac ako 80cm, čo je v súlade so zákonom a spísal zápisnicu s 
majiteľom pozemku o spílení 20 stromov. Aj keď len v daný deň bolo spílených minimálne 60 kusov a v obvode aj väčších ako 80cm. Keďže obyvateľom Panského lesa sa zdalo, že starostovým záujmom nie je tento les ochrániť privolali aj orgány ako CHKO, Štátnu ochranu prírody a Okresný úrad. CHKO Záhorie vykonalo miestne šetrenie a usúdilo, že došlo k poškodzovaniu biotopu Európskeho významu o škode 40 000,- Eur. Aj Okresný úrad životného prostredia vykonal šetrenie a zrátal minimálne spílených 60 stromov, z ktorých 23 bolo nad 80cm, teda v rozpore so zákonom. Okresný úrad vyčíslil spoločenskú škodu na viac ako 16 600,- eur a následne podal na Okresnú prokuratúru oznámenie o spáchaní trestného činu.  

Toto sa pílilo v skutočnosti
Teda starostom vyslaný zástupca obce vykonal pro-forma zápis s majiteľom pozemku, že všetko pílenie je v súlade so zákonom, pričom už v danom čase boli jednoznačne vypílené stromy v rozpore so zákonom. Následne starosta ignoroval protest 1300 podpisovateľov petície proti píleniu. A fakty vedú k otázkam. Komu starosta svojim konaním uľahčoval život? Že by majiteľovi pozemku Milošovi Horínkovi, ktorý fungoval ako pravá ruka developera v časoch keď sa riešila výstavba v Panskom lese, keď sa pílil vo veľkom Panký les, keď sa posúvala hranica CHKO?


Takto sa úmyselne ničilo
Faktom taktiež je, že obyvatelia Panského lesa neposúvali hranicu CHKO, len kúpili pozemky, tak ako boli na predaj a teraz sa úprimne snažia ochrániť z lesa to, čo zostalo. Posúvali hranice v spolupráci s predchádzajúcimi starostami ľudia, ktorí tu mali alebo majú určite "nebudovateľské", teda stavebné úmysly? Takže žiadna „paródia osudu“ sa nekoná, ale normálne pokračujú zaužívané praktiky v Marianke. Modus operandi zostáva nemenné a starostovia v Marianke držali a ďalej držia ochrannú ruku nad....nad kým? Určite nad občanom?

A išlo sa doradu, či presne podla plánu, kde by mali stáť rodinné domy?
ďalšie fotografie sú na linke tu: Panský les 

  

5 komentárov:

  1. Jelačič daj dôkaz, že kvôli nám sa posúvala hranica CHKO! Takto len trepeš nezmysly!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milý Anonym, Najprv si prečítaj, čo som napísal, pochop to, ešte raz a v kľude si to prečítaj a rozmýšlaj, pochop to, porozmýšlaj čo sa pýtaš alebo ako reaguješ. Tá prvá veta je citácia starostovho (rozumej Radovan Jurika) vyjadrenia, ja nižšie píšem, že obyvatelia nemohli o tom vedieť, nakoľko ešte nevedeli, čo tu bude. Ale je to typická reacia terajšieho starostu, takto odpovedať. Podstatné je, že pre neho nie je sväté ani podpísanie petície toľkými občanmi a teda na toto pozitívne zareagovať a nájsť riešenie zohľadňujúce požiadavku petície.

      Odstrániť
  2. ja som uplne nestranna osoba...ale sam som to na OZ pocul zo starostovych ust...."Kvoli obyvatelom Panskeho lesa sa posuvala hranica CHKO"...ale kedze obyvatelia v tom case este ani nevedeli, ze pozemky v tejto oblasti kupia, tak sa zakonite musela posuvat hranica CHKO kvoli developerov...Neviem, aky nazor na to ma p. Jelacic, to je iba moj postreh...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som toto napísal už v článku, že ľudia v Panskom lese nemohli posúvať hranicu CHKO, ale poslanci a starosta, ktorí túto zmenu územného plánu odhlasovali, ešte kým tam začala výstavba a predaj pozemkov. Takze Vas postreh je spravny.

      Odstrániť
  3. Tym demagogickym vyhlaseniam starostu moze uverit len ten kto ho nepozna....a ta veta ktoru vyslovil na OZ ho velmi charakterizuje

    OdpovedaťOdstrániť