Záujemcom o automatické zasielanie notifikácií o nových príspevkoch

Ak máte záujem o automatické odoberanie emailov o nových príspevkoch, tak sa zaregistrujte v políčku v ľavej lište

Stránky

štvrtok 8. januára 2015

Ako majú úrady postupovať? Popis priebehu správneho konania.

Konanie, nech je hocijaké, priestupkové, správne, stavebné musí mať určité postupové náležitosti.

K efektívnemu zapojeniu sa do rozhodovacieho konania je teda potrebné poznať nie len správny poriadok, ale aj zákon, ktorý upravuje pravidlá v oblasti, ktorej sa toktoré rozhodovanie týka. Tento osobitný zákon, napr. stavebný poriadok, totiž môže obsahovať odlišnú úpravu. Ak stavebný zákon napr. upravuje okruh účastníkov alebo niektoré časti procesu – územného, stavebného alebo kolaudačného konania – inak, potom platí úprava v stavebnom poriadku. Ak ale osobitný zákon nemá odlišnú úpravu, potom sa aplikujú ustanovenia správneho poriadku.

Združenie ViaIuris vydalo už v roku 2011 stručnú publikáciu/dokument, ako treba postupovať v prípadoch správneho konania. V tomto dokumente je všeobecný postup, práva, povinnosti a možnosti jednotlivých účastníkov tohto konania.

Účastníci hlavne občania sa v tomto dokumente dočítajú zaujímavé veci, ktoré možno mnohí z nás ani nevedeli:
  • zahájenie/začatie konania - ako konanie začína
  • kto môže byť účastníkom konania
  • termíny na podanie odvolania
  • termíny na riešenie podaní a rozhodnutí
  • priebeh, prerušenie konania
  • dokazovanie
  • doručovanie písmností
  • zaujatosť osôb
  • možnosti odvolania/preskúmania rozhodnutia
  • a pod.

V dokumente je spomenutých 5 hlavných zásad správneho konania:
  • Prvá zásada – zásada zákonnosti konania
  • Druhá zásada – zásada súčinnosti
  • Tretia zásada – zásada rýchlosti a hospodárnosti konania a zásada zmierneho vybavenia veci
  • Štvrtá zásada – zásada materiálnej pravdy
  • Piata zásada – zásada informovanosti

Dôležité je napríklad vedieť, že:
"Účastníkom konania je ten, o koho právach, právom chránených záujmoch alebo povinnostiach sa má konať."
"Účastníkom konania je aj ten koho práva, právom chránené záujmy alebo povinnosti
môžu byť rozhodnutím priamo dotknuté."
"Účastníkom konania je ďalej aj ten, kto tvrdí, že môže byť rozhodnutím vo svojich právach, právom chránených záujmoch alebo povinnostiach priamo dotknutý, a to až do času, kým sa preukáže opak. "

Zaujímavý je tá tretia možnosť byť účastníkom konania, ktorú niektorí účastníci veľmi radi využívajú a tým predlžujú priebehy konaní, a napádajú rozhodnutia správnych orgánov.

Prečítajte si celý dokument od ViaIuris, nebudem tu všetko rozpisovať. Dokument je na nasledovnom linku -> Výklad ViaIuris o priebehu správneho konania

Prajem príjemné a poučné čítanie. Hlavne aby to čítajúcim niečo pozitívne v ich veciach prinieslo.

15 komentárov:

  1. v realite stavebne konanie prebieha takto
    http://www.modrastrecha.sk/forum/stavebne-povolenie/stavebne-povolenie-kolaudacia-vynuteny-uplatok-2/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. aby ste nemuseli kopirovat ten link do prehliadaca, tu som to zjednodusil, staci ked kliknete sem:
      Modrastrecha.sk Diskusia o dare

      pevne verim, ze uz mate skolaudovane. Aj bez daru. Ak ste nezaplatili, mozno budete mat podobny pribeh ako pani Luba v Reportazi STV o nezaplatenom dare.

      Sanca bola pri volbach, zial tesna vacsina si vybrala inac.

      Ak mate myslienky, napady ako zlepsit byvanie a zivot v obci, poslite ich majlom na moju adresu. Som otvoreny porozpravat sa o kazdej dobrej myslienke. A ked ludia maju zaujem pomoct, je to este lepsie. Sami poslanci nie su bohovia, aby mali na vsetko patent.

      Ozvite sa, dajte myslienky...

      Spolu to dotiahneme dalej.

      Odstrániť
  2. Ja osobne si myslím,že vždy tu bude niekto,kto bude skúšať.Je len na každom z nás,aby sa zamyslel a aj pri tom myslel,či bude podpisovať takéto zmluvy a rozmýšľať čo nastane ďalej keď raz podpíše.S jedlom rastie chuť a ak raz podpíšete onedlho príde daľšia"ponuka" na podpis.Reakcie tipu :"...Veď sa tak deje všade..." neobstoja a dostávajú nás do polohy vazalov.
    Nedeje sa to všade a nedeje sa to tam,kde si SÁM SEBA VÁŽIM.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pán Jelačič obdivujem Vaše presvedčenie,a pýtam sa, z akých empirických skúseností čerpáte,keď tvrdíde,že by to bolo inak,keby bol zvolený druhý kandidát.Veď ten Váš kandidát to mohol 4 roky zmeniť.Už túto tému radšej nevyťahujme.Mal ste Vy kandidovať a potom by bolo správne tvrdiť že šanca bola. Šanca nebola ...Pán Jelačič.Vy teraz máte šancu ukázať tej Vašej "šanci" že sa to dá robiť aj inak.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Važený 19:47 : Súhlasím s Vami v tom, že šanca nebola s tým druhym kandidátom, navyše pri rafinovanosti zvoleneho.. A zabudnut na stareho aj opakovaného starostu nebude mozne ani po sto rokoch za jeho neludské právnicke konanie voci obcanom , nie len za vymáhanie "dobrovolných darov".
    Jelacičovi treba podakovat ze aspon takýmto sposobom otvara ludom oči.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pani, nechapem, ako mozete komentovat nezvoleneho kanditata v tom duchu, ze sanca na normalne stavebne konania by pri nom nebola, pravdepodobne nik z vas p. Dubovskeho nepozna dostatocne, len dristate, v kazdom pripade u nasho pana velkeho sa zmeny nedockate a pekne si vyzerme, co sme si navarili, zase budeme len 4 roky nadavat, zial stavebne konania nie su na poslancoch, ale len o svojvoli nasho pana velkeho. Ved ON sa rozhoduje sam, stavebny urad je jeho pretiahnutou rukou, ale koniec koncov podpisuje ON a ked sa rozhodne nepodpisat, tak je koniec a uz sa clovek moze odvolat len na vyssiu instituciu...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Odkaz pre 16:18 - s tou šancou druheho je to uvedené na jeho kandidaturu na starostu, nie na stavebne konania.
    Inak - pozrite si pisateľa 10.1./16:16 v casti "Sľubujem" - asi takto to bude treba, aby sme nežrali 4 roky to, čo sme si navarili. Verím, že prispievateľ 16:18 bude jedným z tých, čo už nebudú pri nejakej špinavosti držat pusu.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. 16:18 V prípade Človeka prečo sa človek neodvolá na vyššiu inštitúciu?Nech nenadáva a odvolá sa,ak je presvedčený,že je v práve.Nie je to príjemné ale rozhodne to nie je koniec.

    V prípade doporučenej šance p.Jelačiča,aj p. Dubovský mal /a každý iný poslanec v predošlom OZ /POVINNOSŤ podľa Zákona o Obecnom zriadení obhajovať záujmy obce a jej obyvateľov.
    Podľa čoho súdite,že pán Dubovský a iní poslanci nemohli konať?

    4) Poslanec je oprávnený najmä
    a) predkladať obecnému zastupiteľstvu i ostatným orgánom návrhy,
    b) interpelovať starostu a členov obecnej rady vo veciach týkajúcich sa výkonu ich práce,
    c) požadovať od riaditeľov právnických osôb založených alebo zriadených obcou vysvetlenie vo veciach týkajúcich sa ich činnosti,
    d) požadovať informácie a vysvetlenia od fyzických a právnických osôb, ktoré vykonávajú v obci podnikateľskú činnosť, vo veciach týkajúcich sa dôsledkov ich podnikania v obci,
    e) zúčastňovať sa na previerkach, na kontrolách, na vybavovaní sťažností a oznámení, ktoré uskutočňujú orgány obce,
    f) požadovať vysvetlenia od štátnych orgánov vo veciach potrebných pre riadny výkon poslaneckej funkcie.

    Nekonali v mnohých veciach – a nechali to prísť až tak ďaleko.O to je viac práce dnes.Súhlasím s jedným :Ano jeme a budeme jesť na takej úrovni akú sme si zvolili vrátane poslancov.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Odvolavat sa na vyssiu instanciu znamena vo vacsine pripadov oslovit pravnika a hlavne dobreho pravnika aby bolo odvolanie uspesne. Oblast problemov obcanov Marianky vo vztahu k stavebnemu uradu je vo vseobecnosti malo zaujimava pre dobrych pravnikov. Pre nich su zaujimave obchodne a trestne pravo. Zial ON sa spolieha na nevedomost a hlavne nemohucnost obcanov a preto rozdava udery jeden za druhym. Vela krat aj ked sa odvolate a ste uspesni, nic z toho realne nemate. Tu jednoznacne treba urobit radikalny rez a to "odstrihnut" sa od JEHO konania. Zmobilizujte sa vsetci a zhromazdite si vsetky JEHO nezakonne rozhodnutia a hromadne ich poslite na prokuraturu na okresny urad na inspekciu, na ministerstvo, skratka vsade, kde sa len da so ziadostou o presetrenie zakonnosti konania alebo staznostou na nezakonne konanie. Ak toho bude dostatocne velke mnozstvo, potom sa mozno misky vah prevazia. Alebo je tu aj ina moznost platte a platte, ked je z coho, nech ma, ved aj ON je len clovek a musi z niecoho zit...

      Odstrániť
  8. Pre 10.01.o 23,39- mate pravdu a ospravedlnujem sa, ze som presne nepochopil dany prispevok, nie som z tych, co drzia usta, a navyse mne sa oplatila vyssia instucia a pravnik, koniec koncov som dosiahol dodrzanie zakona, sice po prietahoch a s omeskanim, ale dosialhol. Dufam, ze nas takychto bude viac a konecne ludia prestanu mat strach. Spamatajme sa, ved je len clovekom, sice krytym Keltoskom, ale stale len clovek

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Pre 11.1./20:26 od 10.1./23:39 : Som rád, že už sa aj cez tento blog začíname formovať ako "spojenci za spravodlivú vec, čestnosť, cit, empatiu, atď". Chcem veriť, že už sme sa dvaja našli - pôjde o to, aby sme sa postupne spoznali prípadne aj osobne. (nájdeme spôsob).
    Súhlasím s Vami, že ten, kto je tu tak často skloňovaný je človek, že tu ide o človeka.Je to teda mysliaci tvor.Slovo človek však nehovorí o jeho charaktere. A tu je v našom prípade pri danom človeku ten problém.
    Vychováme ho? Dá sa to? Alebo nebude zo psa slanina? Čo (nie kto) zvíťazí?

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ja som postupoval ako píšete empaticky,spravodlivo a citlivo po schodíkoch od najnižšej inštitúcie po (skoro)najvyššiu.Dosiahnutie zákona som získal až v poradí v siedmej,následne ôsmej,deviatej a desiatej inštitúcií.Hádajte kam som sa až asi dostal.Zdá sa, že im bolo asi tam takmer najvyššie trápne potvrdzovať také základné neodbornosti.Kto týmto prieťahom založil základný kameň môžete hádať jeden krát .A kto jemu nahral? Môžete tiež hádať jeden krát.Spôsob hry,ktorý bol zvolený našimi spoluobčanmi na obecnom úrade a v stavebnej komisii patrili od tých najjednoduchších až po tie najrafinovanejšie.Šikovní.A On to vedel sa díval, čakal a nekonal. Poznajú slovo prepáčte? Veď sa nič nestalo.Len sme to skúsili.Na to sme TU .A ešte vraj keby mi náhodou nestačilo,som tu v závere dostal ako ranu istoty odborný výklad o mojej nepravde od odborníčky v stavebnej komisii.Čo môžem čakať ďalej? Miesto pre život.?Veď všetci zainteresovaní sa idú prezentujú ďalej.Zďaleka tu nebehá len jeden pes so slaninkou. A jeden človek z jeho charakterom.Ale snažím sa byť naďalej empatický,citlivý a spravodlivý a viem že pôjdem opäť po schodíkoch .
    Čo iné s tým?

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Človek nemá ani predstavu keď ide voliť aké je to nebezpečné.Šťastní tí,ktorí si to neuvedomujú.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. nový text na www obce: Obec Marianka oznamuje obyvateľom, že dňa 12. januára 2015 sa začali práce na budovaní splaškovej kanalizácie v Marianke na týchto úsekoch: Potočná ulica (dolná časť) - prípojky Potočná ulica (horná časť) - hlavná trasa obmedzenie prístupu k nehnuteľnostiam od 7:45 - 17:00 hod. Borinská ulica - hlavná trasa obmedzenie prístupu od 7:45 - 17:00 hod. Prosíme obyvateľov, aby si svoje motorové vozidlá preparkovali tak, aby neboli prekážkou pri budovaní kanalizácie.

    Perfektné - občania sa tešia -len zdá sa ,že na sukromnej ceste obec buduje a na obecnej sa občania maju skladať.Má to logiku? Cesty a siete /obecné/cez ktoré prechádzajú vodiči z iných častí obce sú financované súkromnými osobami a budovanie tu-ja uličiek cez ktoré chodia len domáci je financované okrem fondov aj obcou?Rozumiem tomu správne?
    tovaná druhej ? Alebo je to inak?Bude sa niečo robiť aby jedna časť
    .

    OdpovedaťOdstrániť
  13. to je bezna prax, niektore lokality si vsetko platia so svojho vrecka, niektore to maju zafinancovane z eurofondov a miestnych dani a pokut, co na tom ze jeden z principov EU je ze musia byt rovnake podmienky pre vsetkych

    OdpovedaťOdstrániť