Záujemcom o automatické zasielanie notifikácií o nových príspevkoch

Ak máte záujem o automatické odoberanie emailov o nových príspevkoch, tak sa zaregistrujte v políčku v ľavej lište

Stránky

štvrtok 5. februára 2015

Dopravná bezpečnosť v obci, či TU JA som pán!

Ak chodíte autom, určite ste už mali nejednu kolíznu situáciu aj v našej obci. To ma nabáda k zamysleniu sa.

Toto sú Vaše skúsenosti na prístupových komunikáciách :
  • Vodiči nedodržiavajú povolenú rýchlosť, tým ohrozujú seba aj ostatných. Napr. nemôžete tušiť, kto   hoci aj pomaly sa objaví za rohom, prípadne vybehne z brány.
  • Máte aj opačnú skúsenosť. Tí, ktorí bývajú pri ceste „poľujú“ na tých, ktorí idú aj predpísanou rýchlosťou, ale nepáči sa im, že prechádzajú okolo ich brány. Keby bolo možné očami zabíjať, tak už nežijete.
  • Rodičia sa sánkujú s deťmi aj na neprehľadných miestach.
  • Mamičky sa prechádzajú s deťmi, ktoré voľne pobehujú po ceste, ako po parku. Stane sa aj to,že dieťa sa vytrhne mamičke z ruky a bežííííí po zľadovatelej ceste oproti Vášmu autu. Mamička na slušné upozornenie vodičom zareaguje podráždene: „veď tu ide auto len raz za čas“.
  • Chodníky a cesty nie sú čistené od snehu a ľadu. Posolené sú len vyvolené cesty. Odhrnuté sú aj cesty, ktoré nie sú miestne, ale iné nie miestne cesty sú pre odhrnutie snehu tabu.
  • Odparkované sú motorové vozidlá, ktoré komplikujú čistenie ulíc a vytvárajú kolízne situácie neprehľadnosťou v cestnej premávke.
  • Odvážni si sadnú na skateboard alebo bicykel a v neprehľadnej ulici vyrazia patričnou rýchlosťou dolu kopcom, keď zrazu zo zákruty vyjde hoci aj pomaly motorové vozidlo.

Z niektorých Vaších skúseností mrazí a možeme si právom myslieť, že predsa nám tu lietajú anjeli, a nič vážne sa zatiaľ nestalo.

V rozvinutých spoločnostiach sa dbá na prevenciu. Ako dokážeme minimalizovať vznik nešťastia a s tým súvisiace zlé susedské vzťahy?

Je to o to nebezpečnejšie teraz v zime, keď zďaleka nie všetky cesty sú správne čistené, ak vôbec.

Tiež nie je možné všetko naraz vyčistiť.

Je na každom z nás si uvedomiť túto skutočnosť, lebo tak ako jazdím, tak aj žijem. Ak som vychýlený a neprispôsobivý v každodennom živote, tak sa to prejavuje aj v mojej energii a myslení za volantom. Žeby skrytá agresivita?
  • Tí, ktorí si kúpili pozemky pri ceste, musia počítať s tým, že po tej ceste to auto pôjde. A je to v ich záujme, aby si zabezpečili vlastné pozemky tak, aby ich milovaní blízki nevybiehali bez overenia situácie a predvídavosti na cestu či do prístupovej komunikácie, kde často nie sú ani chodníky.
  • Žijeme na dedine a chceme využívať jej výhody – vybehnúť len tak pred dom a sánkovať sa. To už dávno nie je pravda. Spôsobili sme si to my. Jedni sme boli ochotní predať babkine pozemky a iní zase kúpiť malé pozemky, postaviť domy „na kant“ jeden vedľa druhého a hlavne, aby bol dom velký. A potom sa nemáme na vlastnom pozemku kde sánkovať. 
  • Dohodli sme sa s úradmi ako obísť územný plán/zákon, ktorý nedovoľuje takú zastavanosť, aká je tu vo väčšine prípadov už roky realizovaná. Chceme mať pred domami lúky, parky, ale na druhej strane sa tešíme, keď dobehneme suseda a postavíme dom tak, aby sa nám díval do kúpelne a ja nemám pomaly ani miesto, kde si tie sánky v záhrade položím. Dediny prestali mať vďaka nám charakter a výhody, pre ktoré sme sme tu.
  • Mamičky sa nemajú kde prechádzať s deťmi. Niektoré, aj nové cesty nemajú budované chodníky. Keď to takto ďalej pôjde, začne sa to u nás podobať situáciám v USA, kde na mnohých miestach nie sú tiež budované chodníky a keď si predsa vybehnete na prechádzku, tak Vás zastaví policajt a spýta sa, čo tam robíte. Musíte sa presunúť len autom.
  • Dávam do pozornosti každému z nás, že povinnosťou každého je podľa VZN 3/2011:
§5 (2) starať sa „.... o verejné priestranstvo do 1,5m od krajnice vozovky nachádzajúcej sa pred nehnuteľnosťou ....

(3) Vlastník nehnuteľnosti je povinný na vlastné náklady zabezpečiť, aby chodníky susediace alebo vedúce súbežne s nehnuteľnosťou boli riadne, včas a v potrebnom rozsahu vyčistené (zametanie, kropenie, odstraňovanie blata, odpadkov a iných nečistôt ), aby v zime bol z nich včas odstránený sneh a pri poľadovici boli včas posypané hmotami, ktoré zdrsnia námrazu, napr. pieskom, popolom, a to po celej šírke. V opačnom prípade zodpovedá za škody, ktorých príčinou boli závady v schodnosti na priľahlých chodníkoch, ktoré vznikli znečistením, poľadovicou alebo snehom, ak neboli včas odstránené .....“
  • V prípade parkujúcich áut na prístupových komunikáciách je platné VZN/zákon. Je len na obci, aby začala dôsledne používať tento zákon, ak sa inak nedá a majitelia motorových vozidiel si to neuvedomujú prirodzene.
  • K odvážnym na skateboardoch, bicykloch, sánkach... Tam platia už len fyzikálne zákony. Silnejší vyhráva. Viem si predstaviť, ak by sa niečo vážne stalo, ako by tá rodina znenávidela toho vodiča, ktorému podbehol ten samovrah pod auto sám.

Niekde som nedávno počul, že čím viac používame technické vymoženosti, tým viac prestávame používať rozum a nepoužívame hlavne predvídavosť. Vraj napriek úžasným možnostiam, ktoré dnes máme, kráčame dozadu.

Za seba budem dôsledne žiadať a kontrolovať dodržiavanie územného plánu obce, príslušných VZN, pravidelnú údržbu ciest s určenými prioritami, čo najbezpečnejšie vyriešenie kolíznych miest na prístupových komunikáciách dopravnými obmedzeniami(nie vždy je retardér najlepšie riešenie), dobudovanie chodníkov, tam kde je to možné. Chvíľu to ale potrvá.


A Vás prosím, zatiaľ premýšlajte tiež, ako môžete prispieť k bezpečnej situácií na cestách v obci a zlepšeniu medziľudských vzťahov napr. aj tým, že nebudete už skúšať, čo je popísané v jednotlivých bodoch vyššie.

5 komentárov:

  1. Pani poslanci, aj pre Vas to plati, nie len kritizovat na OZ. Napriklad pan Brestovansky a jeho zat a jeho sluzobne biele auto, ktore pravidelne parkuje na chodniku na Sturovej ulici, alebo priamo na ceste. Pan poslanec Brestovansky toto preco neriesite, pre Vas neplati jeden meter. Vy ste nieco viac?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Velmi zly pristup k teme, 3:15 asi lezi viac v zaludku Brestovansky ako to parkovanie. Citit to cez auru textu.
      Auto biely Menton neparkuje pravidelne, parkuje skoro vzdy vnutri, vonku asi ked este nieco ma, co je zriedkave. Skor ho treba obdivovat, ze s tym velkym autom vie pekne nacuvat do dvora...ked im ON spravil chodniky s obrubníkom, a zuzil im cestu...

      Su tam ale ine auta, nebudem menovat majitelov, ale parkuju v zatacke pri Polnej ulici, parkuju od zatacky smerom hore...
      treba pochvalit majitela auta ako su Kolmannovci, tam si spravili pekne parkovanie z dlazby...

      Ale nad nimi parkuvava take biele luxusne auticko, vyssie skoro pri odbocke k Chamrzovi zase jedno starsie auticko...o parkovani pri rekonstrukcii toho domu (tusim Safka sa vola), ani nehovorim...boli tam kolizie...

      3:15, nebudte zatazeny na Brestovanského, budte kriticky ku kazdemu...
      hore na Sturovej na kopci pri odbocke na Druzstevnu Vam auta nevadia? Ved tam kvôli nim nie je vidiet...

      Nepiste to sem s nenavistou, tak sa cita 3:15 Vas komentar, piste vecne. Zastrcte im papierik za stierac...s nejakym vtipnym vecnym komentárom, mozno sa poucia.

      Apropo, Brestovansky parkuje vzdy vo svojom dvore, on ma to male sive Suzuki. A kde parkujete vy 3:15? to nenapisete, preco?

      Odstrániť
    2. Ja parkujem vo svojom dvore a neklamte ze biely menton neparkuje pravidelne na Sturovej ano je pravda ze dopravnu
      situaciu treba riesit v celej obci. Kazdy by mal parkovat vo svojom dvore parkovanie na chodniku je zakazane a este k tomu je to sluzobne auto ktore by malo parkovat vo firme Menton peknu sobotu

      Odstrániť
  2. nielen stara marianka, ale aj nova marianka ma velky problem s parkovanim, napr. na vrbovej skoro ziadne auto neparkuje vo dvore...aj tu treba riesit problem... ludia su ignoranti...hladia si len svoje dobro, ale to, ze sa im to moze vratit na to nemyslia...potom, ked bude neskoro budu plakat

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Chcem sa opytat, ci su chodniky a cesta na Sturovej skolaudovane, ak nie, tak by to mala upratovat ta "Partia HIC" co chodi okolo a podopiera lopaty, treba im dat furik, aby sneh poodvazali, aj tak je cesta uzka, darmo sa chodniky uhrnu. a vela soli na lad.. A ze p.Zablacky parkuje vonku pravidelne, to sa mozete opytat kazdeho, kto po Sturovej jazdi, raz na jednej, raz na druhej strane a ze vie trafit do dvora - hahaha, ved je snad vodic.

    OdpovedaťOdstrániť