Záujemcom o automatické zasielanie notifikácií o nových príspevkoch

Ak máte záujem o automatické odoberanie emailov o nových príspevkoch, tak sa zaregistrujte v políčku v ľavej lište

Stránky

streda 2. novembra 2022

Je po voľbách. Ideme ďalej. (Zamyslenie sa.)

V prvom rade sa chcem poďakovať všetkým zúčastneným voličom za ich hlasy a za prejavenú dôveru.

Minulý víkend boli v našej Marianke voľby starostu aj poslancov do obecného zastupiteľstva. Zvolení boli všetci kandidujúci jestvujúci poslanci (počtom 5), okrem jedného. Čiže zastupiteľstvo sa obmení, do nového zastupiteľstva nastúpia 5 novozvolení poslanci (rátam aj náhradníka). A ľudia si zvolili aj novú starostku Zuzku Ivákovú.

Ja však chcem napísať o inom. Pred voľbami to boli dve skupiny kandidujúcich, ktoré vlastne kandidovali proti sebe. Kandidáti okolo novozvolenej starostky a kandidáti okolo už dosluhujúceho starostu.

Jedna skupina kandidujúcich poukazovala na to, že v zastupiteľstve musí byť zvolená slušnosť, aby sa poslanci nehádali. Pritom pluralita názorov je základom demokracie. Ja moje doterajšie poslancovanie neberiem tak, že sme sa v zastupiteľstve hádali. Beriem to tak, že každý poslanec mal na tú či onú vec iný názor. A v niektorých prípadoch padli aj urážlivé slová. Verbálne urážali. Aj takí sú. Poznáme ich ako "dobrých" poslancov. Ale tí, čo urážali, už nekandidovali.

O to viac ma mrzí, že jedna skupinka novo či opäť zvolených poslancov vo svojom poďakovaní píše, že ich „Tím pre Marianku s 5 poslancami v zastupiteľstve je zárukou spolupráce, vecnej a odbornej diskusie a hlavne slušnosti pri zastupovaní záujmu väčšiny obyvateľov našej Marianky. Marianka dostala ďalšiu šancu sa spojiť a konštruktívne spolupracovať na rozvoji našej obce.“

To tí ostatní zvolení nie sú zárukou slušnosti? Ja som verbálne diskusie považoval za výmenu názorov, či sa niekto háda, alebo nie. Zakázať pohádať sa a teda mať iný názor, že to nie je slušné, mi príde nečestné a scestné. O slušnosti ide hovoriť ten, ktorý nevie robiť kompromisy. Lebo „Keď nebude po mojom, tak nebude nijak“. Slušnosť sa páči tomu, ktorý interpelácie uvádzal slovami "to sa zase máme na čo tešiť" alebo "to sa zase zabavíme". A pri interpeláciách poslancov sa arogantne usmieval.

Autor textu, že oni sú „zárukou spolupráce, odbornej a vecnej diskusie" je ten, ktorý v minulosti porušil nielen VZN, ale aj zákony. A v rámci spolupráce, nekomunikoval s poslancami.

Ohľadom spolupráce, vecnej a odbornej diskusie, táto dostane premiérovo šancu  hneď na začiatku nového obdobia v zastupiteľstve, nakoľko nás čaká schvaľovanie rozpočtu na budúci rok 2023 a VZN o odpadoch, ktoré je už 2 roky napadnuté prokurátorom.

Ostáva mi len veriť, že spomínaná záruka sa splní. Ideme ďalej. Marianka, drž nám palce.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára