Záujemcom o automatické zasielanie notifikácií o nových príspevkoch

Ak máte záujem o automatické odoberanie emailov o nových príspevkoch, tak sa zaregistrujte v políčku v ľavej lište

Stránky

pondelok 11. augusta 2014

"Dobrovoľný" dar obci s úrokom z omeškania

Na internete, medzi zverejnenými zmluvami a faktúrami sú zverejnené aj darovacie zmluvy. Sú to rôzne darovacie zmluvy od rôznych ľudí, ale väčšinou od niekoho, kto chce stavať alebo stavia a má nejaký problém, alebo od ľudí, ktorých sa dotýkajú projekty obce, ale obec chce od týchto ľudí, aby niečím
prispeli. A väčšinou sú to finančné dary obci. Použítie daru je v zmluvách definované na výstavbu a rekonštrukciu miestnych komunikácií a infraštruktúry, niekedy s presnejším definovaním stavby alebo výstavby.

Zverejnené darovacie zmluvy nájdete na linke tu -> zverejnené zmluvy

Ale čo je zaujímavé na týchto darovacích zmluvách je ich podmienka, ktorá je v texte, že darca musí zaplatiť dar do určitej doby. Ak nezaplatí včas a omešká sa, musí ako darca zaplatiť obdarovanému ešte úroky z omeškania. Toto je VEĽMI neštandardná podmienka v darovacej zmluve, nakoľko darovanie je chápané ako dobrovoľný akt a nie ako niečo, kde darca má byť v termíne splatnosti daru a ešte aj pod hrozbou úrokov z omeškania.

V texte darovacích zmlúv medzi obcou (obdarovaným) a rôznymi darcami, ktorí sú často označovaní ako vlastníci pozemkov/nehnuteľností alebo stavebníci je text:
"Zmluvné strany sa dohodli, že darca poskytne obdarovanému dar zloženim peňažnej čiastky na účet alebo do pokladne obdarovaného a to do x dní od podpisu tejto zmluvy. V prípade omeškania darcu so splnením záväzku voči obdarovanému podľa tejto zmluvy je darca povinný uhradiť obdarovanému úrok z omeškania vo výške 0,x% z hodnoty daru za každý i začatý deň omeškania."

Naozaj neštandardná podmienka, ak mám niečo dobrovoľne darovať. Alebo žeby to nebolo dobrovoľné a preto je tam uvedená táto podmienka?

Odpoveď jedného právnika na túto problematiku:
"Určite nemožno tvrdiť, že dohodnutie sankcie (či už úroku z omeškania alebo zmluvnej pokuty) v darovacej zmluve za neposkytnutie daru je štandardné. Nakoľko darovacia zmluva je dvojstranný právny úkon (aj keď sa mnohým javí ako jednostranný), je možné si dohodnúť aj sankcie za nesplnenie povinnosti poskytnúť dar. Skutočne však nejde o štandard.
Darovacia zmluva sa spravuje Občianskym zákonníkom a preto dohodnutý úrok z omeškania vo výške napr. 0,5 % by bol v rozpore s týmto zákonníkom. Zákonný úrok z omeškania v súčasnosti môže byť maximálne 5,15 % ročne (0,014% denne) a nie 0,5 % denne."

Ak mám niečo darovať, tak bez podmienky penále, dávam dobrovoľne. Alebo sa za darovacou zmluvou kryje niečo iné? Záver o týchto darovacích zmluvách si spravte sami.

8 komentárov:

  1. Niekto tomu vraví dar a niekto cena. Skrátka niečo za niečo. V inom uhle pohľadu sa tomu dá povedať vydieranie.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. vydieranie je lepsi nazov...ved, ked clovek nezaplati, tak ma len problemy

    OdpovedaťOdstrániť
  3. človek si vlastne ani neuvedomi, že pri nezaplatení daru z donútenia mu ten chrapúň naparí ešte aj úroky z omeškania, to je vtip, veď sa vlastne nečudujme, keď jeho fa. zarobí z každej pokuty 30%, či koľko, veď pracuje pre svoju peňaženku

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ano, on je v skutocnoti nechutny vydierac

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ON skuša(l?) ale sme to MY čo tie zmluvy s ním ešte stále podpisujeme len preto že si potrebujeme vyriešiť svoj triviálny problém a nevidíme /nechceme / vidieť za roh . Pri týchto zmluvách je to ešte nič ale problém je inde : s jedlom rastie chuť!

      Odstrániť
  5. v skutocnosti JUDr. Intriga-vydierac vyuziva zmluvy s bankami, podla novych zmluv je ziadatel v banke povinny do 2 rokov od 1. cerpania uveru predlozit prislusnej banke LV s nehnutelnostou a tak mnohym z nas nich ine neostava, ako platit JUDr. Intrigom-vydieracom stanovene vypalne. Radsej ludia zaplatia vypalne, ako mat problemy s bankou.
    Najhorsie je to, ze ludia okolo JUDr. Intrigu--vypalnika, ako pani Jurackova, ano ta pani Jurackova, ktora sedi v skolskej rade, tuto jeho politiku aj schvaluju, ved jej svetu znama veta sa isto dostala uz aj Vam do usi: Ked si mozu dovolit dom za 100 000 Eur, tak si mozu dovolit aj zaplatit aj dar. A Vy p. Holly, sa Vam divim, to skutocne musite tahat za jeden koniec z takymto nechutnym vydieracom? Chapem, Vasa zena je znamou p. Jurackovej...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Keď si toto prečítajú ľudia ktorí hľadajú vysnívané pokojné miesto na život a tiež zvažujú na ktorú zem zložia svoju 30 ročnú hypotéku a mali v pláne Marianku tak developeri v obci už nič nepredajú ale žial ani my keby sme chceli odísť.Za čo nás len ten Boh trestá a v pútnickom mieste.Žeby za našu hlúposť ?

    OdpovedaťOdstrániť