Záujemcom o automatické zasielanie notifikácií o nových príspevkoch

Ak máte záujem o automatické odoberanie emailov o nových príspevkoch, tak sa zaregistrujte v políčku v ľavej lište

Stránky

pondelok 4. septembra 2017

Máme tu 10-te výročie. Teda babrák na Tálkoch má 10-te výročie

Tak a je tu výročie. A nie hocijaké. Ale 10-te. Pýtate sa: A vlastne čoho to je výročie? Tu je odpoveď.

Babrák Stanislav Kušpál
Pred desiatimi rokmi v lete začal babrák alias Stanislav Kušpál pod firmou Quirinal s.r.o., neskôr Aventinus Development s.r.o. a Gallus s.r.o., a teraz VMBB s.r.o., vraj "developovať" lokalitu, ktorá sa volá Tálky a ako babrák túto lokalitu na svojom webe nazýval „Bývanie nad vecou“. U babráka by som však slovíčko developovať nepoužíval, lebo to skôr kazí meno slušným a šikovným developerom na Slovensku.

A kto nepozná babráka a pýta sa, kto že to ten babrák je? Tak to je ten, čo dostal povolenie na rozkopanie celej Štúrovej ulice, kadiaľ mala byť odkanalizovaná lokalita Tálky (výtlakom ku kaplnke sv.Floriána a potom gravitačne dolu Štúrovou). Ten, čo ju celú rozbabral, ľuďom pohádzal do schránok lístky na urýchlenú platbu za zhotovenie prípojok na túto kanalizáciu najprv vo výške 50.000 SKK, neskôr už len 17.000 SKK. Úhrada mala byť zrealizovaná ak si dobre spomínam do 48 alebo 24 hodín. A vraj niektorí aj zaplatili. Ten babrák, čo ním poverenej stavebnej firme Stavozemix zasypalo dolu pri moste na Štúrovej pracovníka vo výkope, lebo vraj firma nemohla použiť paženie. V 4 metrovom výkope bez paženia. Čo obec vyjednala s babrákom za tú variantu odkanalizovania Štúrovej ulice ťažko povedať, to by bolo dobré sa spýtať bývalých starostov. Jedno je však isté. Doteraz uvedená kanalizácia nie je skolaudovaná a obyvatelia ani nemôžu dúfať, že jej termín kolaudácie bude v blízkej dobe.

Rozostavané Tálky v r.2007
Babrák začal Tálky upravovať, budovať, zhŕňať, zakopávať a podobne. Ornicu na Tálkoch zhrnul a odviezol niekam preč, veď načo by tu bola. Polovicu sietí začal stavať bez povolení, ktoré si vybavil až dodatočne a niekoľko rokov.

Boli to veľmi zaujímavé žiadosti o povolenie najprv o územné rozhodnutie, potom o povolenie na komunikáciu, terénne úpravy, elektriku, plyn a ďalšie siete. Niektoré mali zaujímavé papiere už pri podaní. Obsahovali zavádzajúce informácie a niektoré neobsahovali všetky parcely, na ktorých sa malo stavať. Zbabrané hneď od začiatku.

Cesta sa už rozpadáva, kanálové šachty sa prepadávajú, dažďová kanalizácia v niektorých miestach vôbec neodvádza vodu a je úplne suchá, plyn nie je, osvetlenie nie, kanalizácia gravitačná z Tálkov nie je skolaudovaná, výtlaková časť kanalizácie neskolaudovaná taktiež. Elektrika na Tálkoch 2 nie je funkčná. Teda pokiaľ si niektorí stavebníci nespravili vlastnú elektrickú prípojku. Jediné čo je, že pozemky sú na predaj s kompletnými sieťami, teda aspoň toľko informácie z inzerátov. Vedia realitky o skutočnom stave tejto lokality?

Ale aspoň trošku "pozitivity". Čo je urobené: 
Odčlenené pásiky popri pozemkoch
  • pásiky popri cestnej komunikácii sú odčlenené (asi na vydieranie majiteľov a budúcich stavebníkov, lebo majiteľom pásikov je babrák). 
  • Je podané napadnutie štyroch kolaudácií stavieb Tálkarov, ktorým tento babrák predal pozemky. Najprv im predá pozemok na výstavbu, potom im napadne (svojim klientom) ich kolaudácie. Obchodný duch na pohľadanie. A ďalšie jeho napadnutia ešte čakajú na podanie. Minimálne o piatich viem.

Stavať sa začalo bez jasného napojenia na miestne komunikácie.
Stavať sa začalo, aj keď nebolo celkom jasné, kade budú chodiť stavebné stroje. Resp. mali jazdiť cez súkromné pozemky, ktorých majitelia im na to nedali povolenie.
Stavať sa začalo bez toho, aby sa vedelo, kde bude lokalita Tálky odkanalizovaná.
Pozemky sú rozparcelované tak, že zasahujú do ochranného pásma potoka Drmolez. Veď väčšia parcela, viac peňazí na účte.

Je tu aj niekoľko snímok, ako sa stavalo na Tálkoch, hádam aj archívnych. Na niektorých je vidieť pozhŕňaná ornica. Do aktivít, čo sa žiadostí o povolenia na stavbu a stavebníkov sietí v tejto lokalite, sa zapojili tieto firmy: Quirinal s.r.o., Aventinus Development s.r.o., Gallus s.r.o., a teraz ostáva už len jedna VMBB s.r.o. Prvé tri babrák už zlikvidoval zlúčením do iných firiem. Spoločným znakom je maďarský konateľ (biely koník???) v týchto nových firmách. A jedna nástupnícka firma je už v konkurze kvôli zadlženiu. VMBB sa teraz stavia do pozície jediného stavebníka a majiteľa týchto rozbabraných sietí na Tálkoch.

Pokračovanie nabudúce.



 

 





 




1 komentár:

  1. Strašné. Je takéto niečo vôbec možné? A tí, čo tam majú domy spia a nič nerobia?
    A vedia o tom príslušné miesta? Keby som tam býval asi by som.....???!!!

    OdpovedaťOdstrániť