Záujemcom o automatické zasielanie notifikácií o nových príspevkoch

Ak máte záujem o automatické odoberanie emailov o nových príspevkoch, tak sa zaregistrujte v políčku v ľavej lište

Stránky

štvrtok 5. októbra 2017

Starosta Marianky je podpísaný pod čiernu stavbu, on tvrdí, že ju nestavia (článok z Denníka N 5.10.2017)

článok publikovaný v Denníku N dňa 5.10.2017 (prebraný z webovej verzie):
Matej Dugovič štvrtok 5.Októbra 2017 17:03


Len nedávno v Marianke vymenili starostu, ktorý si za kolaudácie vynucoval dary. Ľudia si zvolili developera aktívneho v ich obci. Miestni už hlásia, že jeho firma je podpísaná ako investor pod projektom čiernej stavby v ich obci.

Peter Hasoň. Foto N - Tomáš Benedikovič
Obyvatelia pútnickej obce Marianka blízko Bratislavy museli vlani na jar rýchlo hľadať nového starostu. Ten dovtedajší, advokát Radovan Jurika, zneužíval funkciu, keď od obyvateľov za skolaudovanie stavieb pýtal dary pre obec. Keď na prípad upozornil Denník N, Jurika z funkcie odstúpil a začala ho vyšetrovať polícia.
V doplňujúcich voľbách si tam vlani v apríli zvolili nového starostu Petra Hasoňa – spolumajiteľa stavebnej firmy aktívnej aj v tejto obci. Marianka je už dnes známa nielen ako pútnicke miesto, ale aj ako typický bratislavský satelit, ktorý sa nekontrolovane rozrastá pod lesmi Malých Karpát.
Hasoň pred voľbami tvrdil, že konflikt záujmov u seba v prípade, že sa stane starostom, nevidí, pretože ako developer ukázal, že mu na obci záleží. No už po roku vo funkcii obyvatelia Marianky upozorňujú na prípad, v ktorom podľa nich Hasoň stavia v obci bez stavebných povolení.
Na stavebný ruch tu sú citliví, domov je už priveľa. Väčšina z novostavieb stojí tesne pri sebe na kraji úzkych ciest bez chodníkov, obohnané sú vysokými múrmi a nová stavba vzbudí pozornosť. Obzvlášť, ak nie je označená.
To sa stalo aj v prípade spájanom s Hasoňom. Stavebná dokumentácia aj prepletenec firiem podieľajúcich sa na novom projekte nasvedčuje tomu, že starosta je v priamom konflikte záujmov, keďže jeho stavebný úrad má rozhodovať, čo urobí s čiernou stavbou, ktorá má k nemu veľmi blízko.

Bez povolenia a označenia stavby

Jeden z posledných starostových projektov nájdete na juhu obce, kde sa ešte rozrastá radová zástavba. V minulosti tam stálo iba zopár domov s úzkymi políčkami.
Peter Minárik z Marianky si pred viac ako mesiacom všimol, že na pozemku pri Bystrickej ulici kúsok od jeho domu niekto vyrúbal stromy. O týždeň začali robotníci pozemok zrovnávať a v ten nasledujúci už kopali a bagrovali základy na neoznačenej stavbe.
Čierna stavba s projektom na dva trojdomy. Foto N – Tomáš Benedikovič
Výkres uvádza ako investora starostovu firmu

V stredu 6. septembra ráno o ôsmej sa Minárik bagrujúcich robotníkov spýtal, čo tam robia. „Povedali mi, že realizujú stavbu pre Hasoňa. Pýtal som sa, či majú označenie stavby a povolenie, či ju ohradia. Robotník mi dobre nerozumel, bol to Ukrajinec. Ukázal mi výkresy, ktoré dostal.“

Minárik si výkresy odfotil, k dispozícii ich má aj Denník N. Pri projektoch na dva domy s tromi bytovými jednotkami na Bystrickej ulici je ako investor uvedená firma TomBlock, v ktorej je Hasoň spoločníkom.
Pod projektom k čiernej stavbe je podpísaný investor TomBlock, ktorý spoluvlastní starosta Marianky.

Starosta tvrdí, že nič nestavia


Starosta tvrdí, že firma TomBlock investorom stavby nie je. „To, že si spoločnosť TomBlock objednala projektovú dokumentáciu, ešte neznamená, že niečo stavia,“ tvrdí Hasoň.
Práce na stavbe boli podľa neho zastavené pred približne dvomi týždňami a stavebný úrad bude ďalej postupovať v súlade so stavebným zákonom. „Spoločnosť, ktorá túto stavbu bez povolenia začala, stavebný úrad identifikoval a následne stavbu zastavil.“
Ako sa starostova firma dostala na projekt a prečo je na ňom uvedená ako investor, starosta nevysvetlil. Neodpovedala ani firma TomBlock.
"Vaše účelové zavádzajúce tvrdenia, že spoločnosť TomBlock, ktorá si objednala projekt stavby, je aj čiernym staviteľom, aj napriek tomu, že viete, že čiernym stavebníkom je iná spoločnosť, komentovať opakovane nebudem," napísal starosta.
Foto N – Tomáš Benedikovič
Projekt prebrala firma s väzbami na starostu

Minárik hovorí, že keď čiernu stavbu nahlásil stavebnému úradu, pracovník mu povedal, že ak tam nejaká je, nebude problém ju dodatočne zlegalizovať a otvoriť konanie. „Neskôr povedal, že už je všetko v poriadku a tých Ukrajincov zastavíme. Starosta podľa neho projekt rozbehol, ale dva mesiace dozadu to predal nejakým Ukrajincom.“

Na mysli mal zrejme firmu EKMTRAST Emila Matkovského, ktorá požiadala o dodatočné povolenie stavby. Hasoňov obchodný partner z inej firmy (Inter Development) Peter Miškóci pozná Matkovského od roku 1996, keď s ním tri roky podnikal.
V ďalšej Miškóciho firme Lampogas.sk je zasa prokuristom Martin Abel, ktorý vlastní pozemok na Bystrickej ulici, kde začali stavať domy bez povolenia. Abel vlastnil podiel vo firme Inter Development, do ktorej po ňom vstúpili Hasoň spolu s Miškócim.
Ďalšia firma Kristof LTD, v ktorej je Matkovský konateľom a jeho rodina ju vlastní, pre obec práve rozširuje kapacitu škôlky, ide o projekt za 300-tisíc eur. Čiže má zákazku, o ktorej starosta musí vedieť a Matkovského firma má teraz aj čiernu stavbu.
Miestny poslanec a predseda stavebnej komisie Peter Jelačič hovorí, že starosta alebo jeho spoločnosti už dlhšie nežiadajú priamo o stavebné povolenia, ale vždy to robí cez blízke firmy, s ktorými je obchodne prepojený.
„Na uvedenú stavbu ma upozornili obyvatelia. Kontaktoval som starostu, ktorý povedal, že už dávno sa koná. Na otázku, ako konkrétne, som dostal odpoveď, že dal stavbu zastaviť a ďalej to bude riešené ako priestupok a vyrubia pokutu,“ povedal Jelačič.
Stavba podľa Jelačiča vyzerá ako radová zástavba, ktorá na tomto mieste v Marianke podľa územného plánu nie je povolená a developeri môžu stavať iba samostatne stojace rodinné domy.
„Na októbrovom zastupiteľstve sa na to určite budem pýtať. Poslanci však nemajú na stavebný úrad žiadny dosah a nemôžu sa podieľať na jeho kontrole ani riadení. V prvom rade musia konať občania, ktorí sú priamo dotknutí a mali by dať podnet na stavebný úrad v Marianke, alebo môžu dať podnet na prokuratúru či stavebnú inšpekciu,“ hovorí Jelačič.
Na pozemku so spornou stavbou sa momentálne nič nedeje a práce stoja. V dodatočnom stavebnom konaní by sa mali ku stavbe vyjadriť aj susedia, ktorých doteraz nik neoslovil.

Cez ministerstvo vnútra sme požiadali o reakciu aj okresný úrad, či do konania zasiahne.
Foto N – Tomáš Benedikovič
Kandidát SaS, kamarát Mihála

Hasoň kandidoval vo voľbách ako kandidát SaS. Strana tvrdí, že o jeho výstavbe bez povolenia nevedela. „Očakávame, že príslušné úrady budú v rámci svojich kompetencií konať," odkázala SaS.

Hasoň sa pozná s bývalým poslancom SaS Jozefom Mihálom, ktorý začiatkom roka zo strany vystúpil a zakladá s poslancom Miroslavom Beblavým stranu Spolu.
Mihál hovorí, že prípad z Marianky nepozná a nechce ho komentovať.
„Petra Hasoňa považujem za svojho veľmi dobrého priateľa. Ťaháme spolu káru vo futbalovom Interi už niekoľko rokov a poznám ho ako veľmi obetavého a čestného chlapa. Vážim si ho, je to slušný človek. Dáva veľké peniaze na šport mládeže a minimálne pre to si ho ctím ako férového a úprimného človeka.“
Hasoň podľa Mihála ako starosta zažíva množstvo opakovaných útokov a nepovažuje za problém, že sa ako developer s projektmi v obci stal starostom.
„Keby to niekomu prekážalo, asi by sa starostom nestal. Mnohým práve on postavil dom v Marianke, tak asi práve preto si získal ich dôveru. To, že je niekto developer, automaticky neznamená, že je to podvodník,“ hovorí Mihál.

Bývalého starostu Juriku stále vyšetrujú

Prípad bývalého starostu Marianku Juriku stále nie je ukončený, polícia pre agentúru TASR koncom septembra povedala, že ho stále vyšetrujú. Národná kriminálna agentúra zadržala Juriku v novembri 2015 na radnici. Vyšetrovateľ ho obvinil z prijímania úplatku, keď od obyvateľov žiadal dary pre obec výmenou za skolaudovanie stavieb. Jurikovi hrozí trest väzenia od päť do dvanásť rokov.

10 komentárov:

  1. Rovnako hustú výstavbu naštartoval aj o zhruba 100 m nižšie na Sedmikráskovej.
    Minulý týždeň bagre hĺbili základy - stavba nebola zastavená.

    Ďalsie 3 trojdomy sú od začiatku roka dole na Lúkach - troj-domy.
    Ani jedna zo stavieb nedodržuje 8 árový pozemok na 1 RD, 25% zastavanosť.
    Žiadna z týchto stavieb nie je označená (ako vyplýva zo zákona), kde má byť uvedené čislo stavebného povolenia, stavebník, dátum zahájenia, ukončenia stavby a pod.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pozor vážený, to nie sú trojdomy to je 1 (slovom JEDEN) rodinným dom, ale s troma bytovými jednotkami...to je veľký rozdiel...tak pozor čo píšete...lebo náš starosta vie čo robí a ako stavia...to nie je len tak...

      Odstrániť
  2. Nič nové. Veď u nás všade to funguje, že kto má peniaze - má právo v rukách a pravdu aj vtedy, keby to bolo klamstvo.
    Že vraj šéf stavebného úradu je starostov švagor? To tu nikto nespomína, je to tak? Ak je to tak, tak je to jasné.
    Vyžeňte ho z úradu a nech ide za predchádzajúcim.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. tak to teda gratulujem.. to už Jurikove pýtanie peňazí pre dedinu, hoci v nesúlade so zákonom, mi príde ako zodpovednejší prístup k obci, než toto..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Až na to, že Jurika vybral peniaze z obecnej kasy cez fiktívne právne služby.
      Sú to obaja podvodníci. Ja sa čudujem, že ich ľudia volili.

      Odstrániť
    2. O fiktívnych službách sa nedá hovoriť, vždy boli podložené rozpisom služieb. Iné je hovoriť o primeranej odmene za vyhrané spory, ktoré si faktúrovala AKJK.

      Odstrániť
  4. http://www.kraciny.marianskeluky.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  5. to si tu teda starosta predava nepovolene, na cierno, sak on moze, lebo on je teraz bohom

    https://www.nehnutelnosti.sk/3030883/novy-4-izbovy-rodinny-dom-v-marianke-lokalita-kraciny/

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Zaujímavé je to s tým Mihálom. Ten človek chce vystupovať úplne čestne, ale to čo dohodil teda podporil v Marianke je úplný sh*t. Stačí zadať do googlu Mihal, Hasoň a dostanete, kde sú vlastne pupočnou šnúrou previazaní. FK Inter. A ak som dobre kukala zverejnené faktúry, ešte Hasoň pridal do toho aj pravnickú kanceláriu Kovar a partneri. Nielen že to tu úplne bezhranične zastavuje, on si ešte dohadzuje kšeftíky. Aj tomu Matkovskému teda Kristof LTD, čo robili škôlku a školu. Je to tu v tejto Marianke, čo sa týka tohto starostu riadne na grc, v úrade furt nie je, dal si tam nejakú asistentku či čo, aby mu vybavovala agendu, to bolo vraj prvé čo spravil. Aby si mohol robiť svoje kšeftíky a developovať. To ho tí poslanci nevedia zastaviť? Čo na to hovoria oni? Páni poslanci, urobte niečo s touto aroganciou moci.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Žiaľ bohu, stavebný úrad je prenesený výkon štátnej správy. Tu nemajú poslanci žiadnu možnosť kontroly, zaleží len na ochote starostu, či im sprístuní niektoré rozhodnutia, či nie. Ja osobne som už dával teraz posledné dve zastupiteľstvá uznesenie, odporúčať starostovi zverejňovať rozhodnutia stavebného úradu. Výsledok: nezverejňuje a ani nebude.
      Som písal dve žiadosti podľa infozákona 211/2000 o sprístupnenie niektorých rozhodnutí. A? Nič, ani na toto nezareagoval, nakoľko veľká večšina pozemkov sa týkala priamo jeho aktivít. Uvidíme, aké budú ďalšie riešenia, ale jeho neochota zverejňovať jeho stavebné aktivity v rozhodnutiach stavebného úradu je nulová, nakoľko ak by sa mu tam našli chyby a pochybenia, tak by asi mal problém.

      Odstrániť