Záujemcom o automatické zasielanie notifikácií o nových príspevkoch

Ak máte záujem o automatické odoberanie emailov o nových príspevkoch, tak sa zaregistrujte v políčku v ľavej lište

Stránky

utorok 14. októbra 2014

Dary, dane, pokuty

Pokuty
Obec za posledné 4 roky zaviedla bezohľadný a nerovnaký systém riešenia priestupkov pokutami. Ale nie všetci musia platiť pokuty. V Marianke sú na jednej strane ľudia s istými privilégiami a na druhej tí bez nich. Obec  sa riadi pravidlom: „Vodu kážem, víno pijem.“ Určite sú aj Vám z Vášho okolia známe prípady, kedy sa človek vyhol priestupkovému konaniu a teda nezaplatil pokutu, ktorú by v danom prípade iný zaplatiť
musel.
Stačí si na webe www.marianka.sk pozrieť napr. vydávanie stavebných povolení resp. kolaudačných rozhodnutí a pozrieť aj vydané pokuty a riešené priestupky. Nie každý bol pri dodatočných zmenách v stavebnom či kolaudačnom konaní pokutovaný. Podľa toho, či ste ROVNÝ ALEBO ROVNEJŠÍ.

Dary
Obec disponuje plánom rozvoja infraštruktúry. Väčšinou do investície na opravu alebo rozvoj infraštruktúry zainteresuje obyvateľov, ktorí väčšinou priamo súvisia s tým ktorým cestným uzlom, križovatkou, ulicou, sieťou. Následne pod rôznymi zámienkami núti dotknutých obyvateľov dať finančný DAR na investíciu do infraštruktúry. Pravidlom je, že záujemcov o stavebné povolenie teda budúcich stavebníkov nutí prispieť finančným DAROM, ktorý si vynúti pod zámienkou vydania stavebného povolenia. Čo sa nepodarilo urobiť Všeobecno-záväzným nariadením obce (VZN), to sa teraz darí obci vyberať takto, teda (NE)DOBROVOĽNÝMI DARMI. VZN muselo byť po jeho napadnutí okresným prokurátorom pre jeho nezákonnosť zrušené. Za stavebné povolenie dáte DAR min. 1600,-€ väčšinou sa vyberá 2000,-€, ale sú aj ľudia, ktorí boli donútení dať aj 6500,-€. Prečo majú DAROM 5000,-€ prispieť terajší alebo budúci stavebníci v lokalitách Tálky, Kraciny či Lúky na Južnú cestu, ktorou sa terajší starosta chváli ako verejnoprospešnou stavbou. Táto stavba bude slúžiť všetkým obyvateľom obce, nie len vyvoleným darcom. Starosta má zabezpečiť jej financovanie nie budúcimi malými stavebníkmi, ale developermi, ktorí v týchto lokalitách stavajú, alebo plánujú stavať a predávať pozemky aj s inžinierkymi sieťami, teda aj s cestnými komunikáciami.
Apropo, aj ja mám v blízkej rodine človeka, ktorý povedal, že keď bude treba zaplatiť DAR, aby dostali povolenie či kladné vyjadrenie k ohláške, tak DAR zaplatí.
A to v DAROVACEJ zmluve ešte máte zazmluvnené úroky, ak (ne)dobrovoľný finančný DAR po podpise nepoukážete v dohodnutej lehote. Za dobrovoľný DAR aj úroky.

Dane
Argument terajšieho starostu Radovana Juriku, že do r.2010 neboli dlho upravované dane, má isto určitú váhu. Ale dvíhať dane hneď takmer 10-násobne (918%) oproti aktuálne platným v r.2010, bol neskutočný skok hore.  Napr. daň zo stavebných pozemkov je vyššia ako v Starom meste v Bratislave či Záhorskej Bystrici. A to ešte stavebníci zaplatia vysoké pripojovacie poplatky správcom či majiteľom inžinierskych sietí. Podobne, aj  daň zo zastavaného pozemku, záhrady, či ornej pôdy, domu sa zvýšila oveľa viac, ako bolo pôvodne uvedené v správe starostu o zvýšovaní daňových poplatkov. Argument zvýšenia obecných nákladov za obdobie 2000-2010 o 100% neobstojí, pretože ten nekorešponduje  s takýmto obrovským nárastom dani z nehnuteľnosti v Marianke.

Jednoduché porovnanie dani z nehnuteľnosti platenej do r.2011 a od r.2012:
(spracované podľa VZN o Dani z nehnuteľnosti platných do r. 2011 a od r. 2012)

P.S.: Ako napísal jeden Anonym v komentári k inému príspevku: 
"ľudia majú oprávnený strach verejne diskutovať o svojich problémoch s obcou aj vzhľadom na to, že starosta sa oponentom a kritikom mstí z moci úradnej"

30 komentárov:

  1. ten jurika je nieco hrozne, schvalne sa nevyjadrujem o nom, ako o osobe, pretoze taketo nieco neludske nemoze byt clovekom.
    v ziadnej obci na Slovensku sa neplatia take vysoke dane a pokuty ako u nas a to nehovorim o vyske jeho platu, nestaci, ze si nakradol z nasho, teda obecneho, ci uz eurofondov, dani, darov (vydieracska svina) alebo pokut, musieli mu tie nase ovce ako porges, radacovska, gasparovic, kral odsuhlasit najvyssi plat na sk? uz mu naozaj nestacilo? pan porges, ja viem, ze ho vidite ako boha (citali sme vasu odu na pamatne tabulky, ako za sociku), ale zamyslite sa nad tym, viem si predstavit, ze aj vam z toho nieco kaplo, ved ako by ste si mohli kupit pozemok a dom v roku 2011 a este k tomu v hotovosti? v skutocnoti vas p. porges lutujem, pretoze jedneho dna vas potopi, tak ako potopila ta obluda v ludskej kozi uz nejedneho...majte sa na pozore, to je moja rada a navyse viete o nom skutocne vsetko, ze vam stoji za to nechat robit zo seba sasa?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Najvyšší plat starostu na Slovensku? To nemyslíte vážne. Správne má byť: plat starostu Obce Marianka v súčasnosti je v zmysle zákona, ani o cent viac. Pokiaľ to neviete, je mi ľúto.

      Odstrániť
    2. Ak by nebolo pokút, dodnes by sa vypušťali žumpy na ulice(hlavne keď zapršalo) alebo do potokov a zaburinené pozemky by ohrozovali naše deti alergiami atď... Konečne prišiel niekto kto sa nebál to riešiť takýmto spôsobom. Dovtedy ste len potichu reptali, ale nahlas ste sa neodvážili.

      Odstrániť
    3. Konečne reálny pohľad na pokuty! A ešte všetkým tým marianskym bordelárom by som naparil ešte viac. Poriadni obyvatelia sa pokút nemusia obávať. Je mi však ľúto, keď kandidát na starostu sa nad nimi pohoršuje a v podstate bordelárov obhajuje. Doposiaľ Marianka bola veľká žumpová stoka, hlavne po dažďoch.

      Odstrániť
    4. Čítajte pozornejšie anonymný z29.októbra.Kandidát na starostu sa nepohoršuje nad pokutami,ale nad ich vyrúbením pre rovných a rovnejších.

      Odstrániť
  2. su tam poslanci ktory to schvalili hlavne dubak a bubničko

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Výsledok volieb 15.11.2014: starosta Dubovský, ktorý si potom vyberie za zástupcu Bubniča.
      Môžete robiť čo chcete, ale bude to tak.

      Odstrániť
    2. bubnic a dubovsky sa zdrzali, tak ako sand...kuknite zapis z oz

      Odstrániť
    3. Z-DRŽALI SA .Aké milé. A niekedy boli aj PROTI ? Kuknite.

      Odstrániť
    4. JA SOM TEDA POSLENEC NIKDY NEBOL, ALE VEREJNE POVEDAT STAROSTOVI, TAKY PLAT TI NEODSUHLASIME BY SOM TIEZ NEVEDEL....PREDPODPOKLADAM, ZE TOTO JE DOVOD NA ZDRZANIE SA

      Odstrániť
    5. A viete že vo firmách si vedia povedať že si neodsúhlasia také platy .A hlavne dnes. Ak chcem byť starostom musím vedieť povedať priamo aj nepríjemné veci lebo potom sa mi môže stať čo sa mi už raz stalo .

      Odstrániť
    6. A čo sa ti stalo? Povedz nám to?

      Odstrániť
    7. Neustrážil som 74 mil SKK v lyžiarskom zvaze.

      Odstrániť
  3. :-) je zábavné ako každý vie čísla použiť vo svoj prospech. Ale, kto sa trochu vyzná a vie čitať z čísel vidí:
    takže ak vlastním RD v hodnote niekolko sto tisíc € cca 200m2 zaplatím ROČNÚ daň 200*0,3=60 plus nejaký pozemok k tomu a mám to hádam aj 90 € . NEHORÁZNOSŤ, aby som zažiadal o splatkový kalendár.
    Preboha veď nerobte z ľudí blbcov a nestrielajte tu nič nehovoriace percentá. Ja osobne zaplatím aj dvakrát toľko, ak mi zaručíte príjemný život v obci.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pan ekonomický účtovník a matematik. Zavolám ťa na výpočet dane - aj ti priplatím. Rátaš ako za Jánošíka. Skús hádať, ako sa dá pri 200m2 stav.pozemku prist k cislu 304,80. To je rebus,čo? Napíš nám vsetkým postup k tým 90,00.

      Odstrániť
    2. Vážený pane, poplietli ste si daň za stavebný pozemok (t.j. pozemok s vydaným stavebným povolením a s neskolaudovanou stavbou) s daňou zo stavby(skolaudovanej) a príslušného pozemku!

      Odstrániť
    3. Už ste z výpočtu dane totálne zblbnutí. Dajte si to vypočítať Jelačičovi.

      Odstrániť
    4. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

      Odstrániť
  4. Dotyčný spomínal RD t.j. rodinný dom. My tiež za rodinný dom platíme ročnú daň 82 €.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

      Odstrániť
    2. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

      Odstrániť
    3. Marianskym bordelárom treba dať ešte vyššie pokuty - nezaslúžia si nič iné. Kto kritizuje výberanie pokút, ten je blázon - žiadne dohovory, pohovory, pokarhanie a pod. Treba im siahnuť do peňaženky a čo najviac, hádam niektorí to pochopia. Treba v trende udeľovania pokút a tým robenia poriadku pokračovať.

      Odstrániť
    4. Jelačič keď si múdry napíš konkrétne mená z tvojej vety "V Marianke sú na jednej strane ľudia s istými privilégiami a na druhej tí bez nich". Ktorí sú to, nech o nich vieme.

      Odstrániť
    5. Kde Jelačič napísal že je proti pokutám ? Ukážte. Ja to čítam tak, že systém "odmeňovania" pokutami nie je rovnaký pre každého. Za rovnaký priestupok niekto nezaplatí nič a iný možno aj hornú hranicu.

      Odstrániť
    6. P. kolega - uvedte konkrétny príklad. Bez neho je to len táranie.

      Odstrániť
    7. Teraz prosim nemazať :
      K 11:56 : Napr. pani Luba vid Obcan za dverami musela zaplatit pokutu za zmenu stavby a k tomu podpisať darcovskú zmluvu ktorá ju nakoniec vyšla aj s urokmi ,sudnými trovami za cca 3000EUR .

      A p.Makovický ktorý kolaudoval stavbu a vramci nej elegantne riešil j zmenu stavby pred dokončením platil niečo? Je to zákonné ale prečo Pani Lube nebola tato moznost doporučená tiež?Prečo ste ju naťahovali ? Ako sa volala tá pracovníčka ktorá pani Lubu zavádzala že sa nemusí báť a nech začne stavať veď to sa vyrieši?
      K 15.54 Čo sa týka privilégií je toho viac stači pozrieť územné konania,stavebné povolenia, kolaudácie - kto sa trochu vyzná vidí tam dokumenty ktoré vykazujú vady.

      Odstrániť
    8. Zmena stavby pred dokončením
      Počas realizácie stavieb sa pomerne často vyskytuje zmena stavby oproti projektovej dokumentácii, ktorá bola podkladom pre získanie stavebného povolenia. Keďže stavbu možno realizovať iba v súlade so stavebným povolením, je v prípade zamýšľaných zmien nevyhnutné zosúladiť stavebným úradom overenú projektovú dokumentáciu so skutočnou realizáciou stavby. Zmeny treba ešte pred kolaudáciou zakresliť do projektu a písomne požiadať stavebný úrad o povolenie zmeny stavby pred dokončením. Úrad začne konanie po doručení žiadosti.
      Ak sa zmena dotýka práv, právom chránených záujmov alebo povinností účastníkov stavebného konania, či záujmov chránených dotknutými orgánmi, stavebný úrad žiadosť prerokuje a rozhodne o prípadných námietkách účastníkov. Následne vydá rozhodnutie, ktorým buď zmenu stavby povolí alebo žiadosť zamietne. Podľa potreby môže taktiež určiť ďalšie záväzné podmienky, ktoré neboli pôvodne v stavebnom povolení definované a ktorých splnenie je predpokladom pre úspešný priebeh kolaudačného konania.
      V prípade, že skutočné realizovanie stavby sa podstatne neodchyľuje od dokumentácie overenej stavebným úradom v pôvodnom stavebnom konaní, môže stavebný úrad spojiť konanie o zmene stavby pred dokončením s kolaudačným konaním. Cieľom je urýchliť a zefektívniť povoľovací proces v prípade výskytu menej zásadných zmien pri realizácii stavby.
      Pri nedodržaní postupu pre povoľovanie zmien stavby pred dokončením sa stavebník vystavuje riziku realizovania stavby v rozpore s právoplatným stavebným povolením. Následkom môžu byť najmä komplikácie pri získavaní kolaudačného rozhodnutia, ako aj uloženie sankcie za správny delikt, ktorého sa stavebník dopustil, ak pozmenenú stavbu realizoval bez schválenia stavebným úradom.

      Odstrániť
    9. 4.novembra 2014 23:11
      Prečo nehovoríte konkrétne o aké vady ide, ak sa v to vyznáte.

      Odstrániť
    10. Vačšinou ide o prekročenu zastavanost na parcelach podla platneho UZP , co je nezakonne a kedze jedno suvisi s druhym z toho logicky vychadzajuce nedodržanie roznych noriem/ STN a §-ov Stavebného Zákona.
      Necakajte zoznam mien stavebnikov a ucastnikov konania v celej obci kde je vidiet nezakonnost .Nemyslím že je vhodné hovoriť konkrétne tych pripadov je viac.Pan starosta bude vediet .To ze sa ucastnici konania pri jednotlivych pripadoch rozhodli neodvolavat bolo ich rozhodnutie ci uz nevedeli o svojom prave alebo vedome to nechali tak napr. pre buduce dobre susedske vztahy so stavebnikom.

      Odstrániť
  5. Co sa tyka pokut, v susednej Zahorskej Bystrici za neudziavane pozemky nedavaju hned pokuty, na pozemok umiestnia tabulu s vyzvou co je povinnostou majitela pozemku, pokuty idu az v druhom slede, asi im ide naozaj o poriadok nie o naplnanie kasy ako v Marianke

    OdpovedaťOdstrániť