Záujemcom o automatické zasielanie notifikácií o nových príspevkoch

Ak máte záujem o automatické odoberanie emailov o nových príspevkoch, tak sa zaregistrujte v políčku v ľavej lište

Stránky

pondelok 16. novembra 2015

Zástupca starostu Marianky zastrašuje darcov trestným oznámením

článok publikovaný v Denníku N dňa 16.11.2015 (prebraný z webovej verzie):
NEDEĽA 

Polícia odkazuje svedkom, aby sa nebáli, trestný poriadok umožňuje ich ochranu.
Dočasný starosta Marianky Marcel Porges po prepustení bývalého starostu Radovana Juriku z väzby zastrašuje potenciálnych svedkov v Jurikovej korupčnej kauze trestným oznámením. Vyplýva to z oznámenia, ktoré Porges zverejnil na webovej stránke obce a zároveň ho e-mailom poslal všetkým občanom, ktorí sa v minulosti na portáli zaregistrovali ako záujemcovia o dianie v obci.

„Po upozornení právnym zastúpením obce som akozástupca obce Marianka bol nútený podať podnet vo vecipodozrenia zo spáchania viacerých trestných činovpodplácania súvislosti s poskytovaním peňažných darovobci zo strany konkrétnych osôb,“ napísal v oznámení Porges. Tvrdí, že je presvedčený, že žiadny z darov, ktoré dali ľudia do obecnej kasy, nebol úplatok, ale „berte, prosím, s pochopením, že nielen pre svoju vlastnú ochranu v tejto funkcii, ale aj za účelom sprehľadnenia verejných financií obce a definitívneho odstránenia akýchkoľvek pochybností som bol nútený tento krok spraviť“.

Marcel Porges, Marianka. Foto archív
Marcel Porges, dočasný starosta Marianky.
Foto – archív N
Zároveň dodal, že bude musieť odmietnuť ponuku bezodplatného zatrávnenia Fit parku aj peniaze od rodičov detí, ktoré sa nedostali v Marianke do materskej školy, „čo zrejme znemožní túto náročnú investíciu dostavby podkrovia školy v krátkom čase zrealizovať“. Porges verí, „že tieto nevyhnutné kroky prijmete s pochopením“.

Porgesa ako svojho zástupcu určil v minulosti Jurika, ani jeden z nich neodpovedal na otázku, či spolu komunikovali po tom, čo Juriku prepustili zo zaistenia a prečo takéto oznámenie zverejnil. O Porgesovom kroku vie aj polícia a podľa jej slov o tom upovedomia prokurátora, aby to predložil ako dôkaz na Najvyššom súde. Ten bude v najbližších dňoch rozhodovať o tom, či Jurika nepôjde do väzby.

Vo štvrtok sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici Juriku do väzby nevzal, hoci konštatoval dôvodnosť samotného trestného stíhania. Jurika sa však v ten deň vzdal funkcie starostu, a tak pominul dôvod väzby, ktorým by bolo pokračovanie v trestnej činnosti. Sudcovi tiež chýbal dôkaz, že by Jurika ovplyvňoval svedkov.

Proti Jurikovi sa rozhodlo svedčiť viacero obyvateľov obce, medzi nimi aj tí, ktorí mu „dobrovoľný“ dar zaplatili. Ten totiž podľa nich starosta vyžadoval za bezproblémové stavebné povolenie alebo kolaudačné rozhodnutie. „V prípade spolupracujúcich podplácajúcich majú vyšetrovateľ a prokurátor viacero zákonných možností od dočasného odloženia vznesenia obvinenia a prerušenia trestného stíhania až po jeho zastavenie,“ vyhlásila polícia.

V policajnej cele bol bývalý starosta od pondelka. Zatkli ho mesiac po tom, čo Denník N informoval o praktikách, ktoré opísali viacerí obyvatelia obce. Po zverejnení článku sa ozvali aj obyvatelia Záhorskej Bystrice a Čunova s podobnou skúsenosťou. Polícia urobila vo štvrtok raziu aj na týchto obecných úradoch a začala stíhanie vo veci.

„Áno, poprosila som ľudí, ale nikdy som nič nepodmienila. A keby som aj podmienila, čo som neurobila, nikdy by som si nemohla dovoliť zdržiavať stavebné konanie. Na to sú lehoty,“ vyhlásila starostka Čunova Ferenčáková.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára