Záujemcom o automatické zasielanie notifikácií o nových príspevkoch

Ak máte záujem o automatické odoberanie emailov o nových príspevkoch, tak sa zaregistrujte v políčku v ľavej lište

Stránky

utorok 2. októbra 2018

O rozvoji výstavby v obci Marianka.

Ako sa menila Marianka za viac ako 10 rokov? Ako sa zahusťovala výstavbou? Porovnanie rokov marec/2004 a október/2017. Tá výstavba je neuveriteľná. Skoro všetko, čo bola zelená lúka či pole, je už zastavané. Domy akoby napršali. Jeden ako druhý. 

Pre aktívnu prácu s posuvníkom kliknite sem na tento odkaz: -> Marianka porovnanie 2004 vs. 2017

Veľkú časť novej výstavby v ľavej polovici dediny tvori niekoľko typov domov, ktoré tu developer opakuje. Vzácnosťou sú lokality (Tálky, Pánsky les), kde je naozaj individuálna bytová výstavba podľa individuálnych projektov budúcich majiteľov domov. Ale u developera nie je snaha o žiadnu architektúru či urbanizmus, len snaha nasáčkovať domy na malé pozemky. Maximalizovať zisky developera a pre budúcich obyvateľov nepostaviť žiadnu občiansku vybavenosť či sa na nej spolupodieľať.

A teraz ten developer momentálne ešte aj starosta vystrkuje rožky, že veď treba škôlku pri ihrisku. Ešte ani projekt neexistuje, ale už treba riešiť cestu k potenciálnej škôlke či ihrisku. Cestu, kde sú dva či tri domy. To nemáme v Marianke ulice s oveľa viac domami, kde treba riešiť potreby jej obyvateľov? Ale to, že tam má tento developer aj niekoľko stavebných pozemkov (pre viac ako 20 domov), ku ktorým sa nedostane súčasnou cestou, tak to maskuje akože investíciou do Športovej ulice pod zámienkou škôlky. A na uvedenú udičku mu už skočili aj niektorí ďalší ľudia, hlavne tí, ktorí majú deti v škole či škôlke. Nevidia tam tie developerove skryté širšie úmysly, za obecné peniaze si pripraviť uvedenú ulicu k prístupu k jeho pozemkom. A k ďalšej výstavbe na jeho pozemkoch. Ďalšej hustej výstavbe. Developera podporujú ľudia, ktorí idú ďalej kandidovať, či už na poslancov, alebo aj na starostu. Podporujú a kryjú ho z určitých dôvodov. To sa však musíte spýtať týchto kandidátov.

Ja za mňa môžem sľúbiť, že budem striktne dodržiavať územný plán obce, vrátane všetkých regulatívov, ktoré sú v ňom uvedené. Zároveň budem podporovať vypracovanie územného plánu zón, ktoré si to vyžadujú ešte pred povoľovacím stavebným konaním. Jedná sa o územia Lúky, Ovsisko, Kraciny, od Vinohradov až po športový areál. Uvedené som interpeloval smerom k starostovi na už rokovaní OZ v marci 2018. A pevne dúfam, že starosta sa aj týmto bude riadiť až do doby, kedy mu skončí mandát. Dúfam.

Dodržiavanie územného plánu táto obec potrebuje rovnako ako vyjednávanie s developermi, ktorí tu stavajú či predávajú stavebné pozemky. Vyjednávanie o tom, že oni tu tvoria svoje zisky a obec tým nič nezískava, nevedie k ničomu. To bola v minulosti chyba tých starostov, ktorí sem takýchto developerov pustili. A samozrejme aj starostu, ktorý je zároveň developerom, lebo sám so sebou asi nevyjednávať nebude.

Obec súrne potrebuje občiansku vybavenosť ako je rozšírenie kapacít školy či škôlky, pre vyžitie obyvateľov by sa určite využila aj multifunkčná športová hala či ihrisko. To, že v škole telocvičňa ustúpila nárokom na zvýšenie počtu detí v škôlke je známe, ale deti potrebujú športovať a cvičiť. Počas pekného a teplejšieho počasia sa dá, aj vonku, ale čo v zime alebo keď je škaredé počasie. Neprivítali by ste napríklad v Marianke také Tesco Expres?

A tu je ten priestor na vyjednávanie s developermi či developerom, ktorý Marianku využíva pre svoj zisk. A Marianka musí svoj zisk vytvoriť práve z takýchto jednaní.

Takže s developerom treba aktívne vyjednávať. Nie v osobný prospech, ale v prospech obce Marianka.

6 komentárov:

  1. škoda pán Jelačič, že Vás nezaujímajú obyvatelia Novej Marianky :/ čo skutočne potrebujú je napríklad materská škola, v blízkosti NM a určite nie na najodľahlejšom mieste za futbalovým ihriskom pod lesom. ale keďže škôlku spomínate v programe len okrajovo, musel som zmeniť preferencie a moj hlas dostane iny kandidat. ale krúžkujem Vás ako poslanca :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobry den p. Zubko. Nemate pravdu, ze ma nezaujimaju obyvatelia NM, ako pisete skratku. Ja nepodporujem skolku na najodlahlejsom mieste, to urcite nie. Na mojom gulasi som prave o tomto hovoril s jednym susedom, ktory to tiez oznacil za nezmysel, tak ako ja. Ja tvrdim, kedze obec nema pozemky nikde v dolnej casti obce, nikde v blizkosti NM, tak bude asi musiet skusit najst dohodu, co sa pozemku tyka niekde dole v Marianke, aby sa tam mohla skolka vybudovat. Nechcem skolku ako sa hovori panu bohu za dverami. Do volebného programu sa neda napisat, kde skolka ma presne stat, variant je niekolko, ale odo mna ste nikdy nepoculi, ze ju preferujem niekde pri futbalovom ihrisku. Pri hladani riesenia ohladom novej skolky treba spolupracovat aj s developerom, ktory tu vysadil tuto neregulovanu vystavbu a nic nespravil pre jej novych obyvatelov. Developera treba do tohto problemu aktivne zapojit. Konecne treba aktivne zacat vyjednavat s developerom, co bude mat obec z toho, ze mu tu povolila doteraz takuto hustu vystavbu.

    tu treba vela veci, aj napr. asi novy obchod, nakolko ten doterajsi v súkromných rukach nie je zrovna vraj najlacnejsi (nemam skusenost, ale ludia to tvrdia). Na ten uz mam aj vyhliadnute miesto. Obecny pozemok.

    Vy ako susedia dole na Lipovej ste sa vyzbierali na nejaky architektonicky navrh na nove vyuzitie zelenej plochy oproti Marialandu. Na zaciatku starostovania aktuálneho starostu som tieto navrhy zahliadol na jeho stole. Ale asi u neho zostalo len pri nejakých sluboch. Uvedenu plochu treba asi vyuzit v prospech obyvatelov NM aj SM, aby mali konecne nieco aj v ramci obcianskej vybavenosti.

    Spytajte sa suseda Koseckeho, bol som za nim, ked mal problem s Marialandom a arogantnym mladym Bubnicom, teraz v lete. S Vasimi susedmi som interpeloval na zaciatku roka starostu na zasadnuti OZ, s otázkou, preco nie je otvoreny Marioland, ked plot, mobiliar ako aj chodniky su obecne. Po zastupitelstve sa uz Marioland otvoril.

    Investicie treba pouzit rozumne, je vela tem a myslienok, kde sa ma investovat. Treba vytvorit mozno nieco typu "PLAN MARIANKA", zadefinovat sposoby financovania, priority, zdroje.

    Mrzi ma , ze ludia nepridu prejavit svoj nazor na zasadnutie OZ, a stale tam chodia "skalni" obyvatelia. Z NM tam nechodieva takmer nikto, ak neratam teraz Marosa Sykoru. Niekolko Vasich susedov tam bolo v marci ci aprili, ked sa riesilo to otvorenie Marialandu.

    Som ten, ktory hovori, ze treba dodrziavat aj Uzemny plan obce a trvat pri developeroch na vycleneni min. 15 % výmery územia na park, plochu pre zeleň, šport a rekreáciu. Inak to dopadne tak ako to je, nic len domy, same domy. Developer nespravil nic (okrem postavených domov) pre obyvatelov lokality, ktoru vybudoval.

    da sa tu dlho diskutovat na tuto temu, v kazdom pripade som rad, ze pôjdete volit.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. p. Jelačič, vy si uvedomujete, že svojimi stanoviskami staviate obyvatelov novej Marianky do polohy nechcených a nesvojprávnych? Vy si myslíte, že bývajú v týchto vašich "unimobunkách" z donútenia? Každý obyvateľ novej Marianky pri kúpe nehnuteľnosti vedel čo a za koľko si to kupuje. Vy dúfajte, že tento blog tunajší obyvatelia nepoznajú. Škôlka v športovom areály v katastri obce Marianka sa Vám zdá pánu bohu za oknami? Marianka je pánu bohu za oknami? V krásnom areály pod lesom? bez áut a smogu s priestorom pre deti? Kde chcete postaviť novú škôlku? pri hlavnej ulici vedľa krčmy? Vidieť vašu nekoncepčnosť bez kompromisov. iba ja a nikto iný. obyvatelia z druhého konca dediny sú pre Vás pánu bohu za oknami? a to chcete aby Vás volili za starostu alebo poslanca?

      Odstrániť
    2. Uverejňujem odpoveď ako súkromnú:
      Pozdravujem osobu blízku starostovi Hasoňovi ak nie samotného ešte starostu. Je v texte 8.11.20187 11:02 viac indicií, ktoré tomu nasvedčujú.

      Ako ste prišli na to, že Marianka je pánu bohu za dverami? Nikdy som nič také nepovedal, milý Anonym. Mne vadí hasoňova bezhlavá, neregulovaná a nekoncepčná výstavba tých radových domov, ktoré tu stavia. Uvedeným to tu zahusťuje autami, aj deťmi. Presne ako píšete, milý anonym. Hasoň Marianku devastuje svojou výstavbou. Pozdravujem Hasoňa, milý Anonym. A ešte stale panu starostovi Hasoňovi odporucam, ist na kurz logického myslenia a analýzy a hlavne kurz citania, aby vedel uz konecne aj Uzemny plan obce riadne a bez chyb precitat.

      K problémom Marianky sa staviam bez toho, aby som tu mal osobné záujmy.

      Odstrániť
  3. dakujem velmi pekne za odpoved, ja som to troska zle naformuloval - ved ja viem, ze skolku na prvom mieste sice ma vas "kamarat" bubnic, ale to ze ju chce (mozno aj zo zistnych a zakulisnych dovodov?) mat na ihrisku hore za dedinou je vskutku DEMENTNY napad :(


    no a co sa tyka trvaleho obcianstva? ja ho mam uz par rokov a citim sa ako mariancan.

    ale chcete vediet preco ludi z novej marianky vseobecne nezaujima trvaly pobyt?
    preco by to mali robit? povedzte 1 dovod.. ze bude viac dani do obecnej kasy?

    a do cijeho vrecka to nakoniec pojde? ved my vieme velmi dobre, kto na nas zarobi.. mena ako hason, bubnic, jurika, cintavy maju "skvely" zvuk tu dole v NM.

    to bola prva cast odpovede.
    druha cast je odporucanie - urobte v obci skolku, ktora bude dostupne PRE VSETKYCH a ludia sa vam len tak povalia na MNV (joj, uz je to OU) aby si ten trvaly pobyt vybavili, aby mohli LEGALNE dat dieta do skolky v obci kde byvaju.

    pekny den prajem

    p.s.
    to zapachajuce smetisko s hrdym nazvom ZBERNA BIOODPADU co mam oproti domu a hrubo porusuje viacero bezpecnostnych predpisov (je doslova nalepena na plynovu retranslacnu stanicu) plus ma velmi prapodivne posobiace udaje na katastri,

    tak to uz asi ani nebudem riesit :/

    len tolko ze daveloper (skupinka okolo cintaveho) nasluboval, ked sme pozemok kupovali, ze to bude krasny obecny park so stromami a lavickami

    a co mame?
    hnojisko :/

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť