Záujemcom o automatické zasielanie notifikácií o nových príspevkoch

Ak máte záujem o automatické odoberanie emailov o nových príspevkoch, tak sa zaregistrujte v políčku v ľavej lište

Stránky

pondelok 8. októbra 2018

Neuznášaniaschopné mimoriadne rokovanie zastupiteľstva 4.10.2018 - ako to vidím ja


Nechcem byť negatívny, ale treba napísať, ako to vlastne je a bolo. A treba si jednoznačne povedať, komu na Marianke záleží a komu nie.

Vo štvrtok 4.10.2018 sa uskutočnilo mimoriadne rokovanie obecného zastupiteľstva. Bodmi programu boli aj opravy chýb, ktoré boli v predchádzajúcom rokovaní 27.8.2018, ako aj ďalšie dôležité témy. Spackaná zmluva o navŕšení pôžičky pre PMP, znovuodsúhlasenie predĺženia splatností pôžičiek pre PMP, užívanie športového ihriska klubom, ktorý nemá s obcou nájomnú zmluvu, podnet na kontrolu použitia pôžičiek pre PMP mimo účelovosti ich určenia.


Na zasadnutie sa dostavili poslanci: Jelačič, Brestovanský, Hollý a Porges. Prišiel aj starosta Hasoň. Bez uvedenia oficiálneho dôvodu neprišli kandidát na starostu BUBNIČ a kandidáti na poslancov: DUBOVSKÝ, NEUMAHR, GAŠPAROVIČ, DOLEŽALOVÁ. Pani poslankyňu aj niektorí občania boli zavolať, žiaľ,  vraj si kosila pozemok. Takto zodpovedne sa uvedení kandidáti a poslanci stavajú k dôležitým témam týkajúcich sa verejných financií aj majetku obce. Uvedení poslanci sa totiž už skôr nechali počuť, že uvedené rokovanie odignorujú. Teda sa ho nezúčastnia. Prečo sa tak rozhodli, sa treba spýtať ich. Ale to prezentuje ich prístup k verejným financiám ako aj k narábaniu s majetkom obce. Aj to, koho podporujú a koho kryjú.

Podstatou rokovania mala byť pôžička pre PMP vo výške 80.000€ na opravu a rekonštrukciu IS a komunikácie Bystrickej ulice. Uvedená ulica sa ešte nezačala opravovať napriek tomu, že PMP disponuje viac ako 100.000€ na účte a týmito finančnými prostriedkami môže začiatok prác v kľude finančne vykryť. A nikto z 9 poslancov nemá problém v schválení uvedenej sumy na dofinancovanie tejto opravy.

Ale aby sme šli po poriadku, prečo ešte raz schválenie pôžičky pre PMP, keď na minulom zastupiteľstve starostovi prešlo schválenie Zmluvy o pôžičke pre PMP vo výške 170.000€ pre PMP, kde tých 80.000 už bolo zahrnutých?
Lebo NIK, KTO SCHVÁLIL uvedenú zmluvu, NEČÍTAL jej text. Zmluvu pripravilo právne zastúpenie obce. Žiaľ text zmluvy hovoril nie o zvýšení pôžičky o 170.000€, ale upravil pôvodnú sumu 300.000€ z minulého roku na 170.000€. Čiže PMP mala podľa textu tejto spackanej zmluvy vrátiť 130.000€ do obecnej kasy. Nikto z vyššie uvedených piatich nezúčastnených poslancov túto zmluvu nečítal. A obecní právnici sfušovali čo mohli a asi za to dostali ešte aj zaplatené. Tak sme zvolávajúci poslanci chceli nanovo schváliť pôžičku na opravu Bystrickej. Ľudia z Bystrickej však stále nevedia, prečo sa napriek tomu, že PMP má 100.000€, nezačalo už s opravou. Starosta sa len vyhovára na uvedených 80.000€, že nie sú schválené. Ale s touto sumou nik z poslancov naozaj nemá problém.

Nakoľko rokovanie nebolo uznášaniaschopné, zasadnutie sa zmenilo na stretnutie s občanmi a teda mali sme voľnú diskusiu. Voľnú 3-hodinovú diskusiu.

Na úvod mal dlhé slovo starosta, prepletené osobnými invektívami hlavne na moju osobu, lebo on by to bez toho nemohol dať. Vo svojich poznámkach a reakciách žiaľ často klamal a zavádzal v priamom prenose. Uvedené klamstvá som mu mojími reakciami a odpoveďami vyvrátil. Na to už následne nereagoval, a ak áno, zase len osobnou invektívou.

Ľudí zaujímali peniaze v PMP, oprava Bystrickej, bavilo sa o starostovom zámere rozšíriť Športovú ulicu, aj o trvalých pobytoch obyvateľov. Zaujímal ich investičný plán obce, prečo má Marianku firmu ako PMP. Poslanci museli vysvetľovať ľudom rozdiel v riadení obce starostom a v kontrolovaní financií obce poslancami. Ľudia si stále myslia, že obec riadia aj poslanci. To nie je žiaľ možné, poslanci len kontrolujú a schvaľujú verejné financie a rozpočet obce. Poslanci nemajú ani právo kontrolovať stavebný úrad. Téma boli aj nezverejňované rozhodnutia stavebného úradu, od nástupu súčasného starostu. A vyplatenie sumy vyše 34.000€ jednej osobe (spolupracujúcej so starostom aj v FC IMAS) na základe dohôd o vykonaní práce. Čo konkrétne bolo výsledkom týchto dohôd, malo byť v správe hlavnej kontrolórky, ktorá z určitých dôvodov správu nepredložila. Starosta jej totiž doteraz nepredložil ňou požadované dokumenty. Žiaľ, konkrétne výsledky činnosti tejto osoby pre obec nie sú doteraz viacerým poslancom známe (skôr všetkým poslancom).

Hovorilo sa o PMP, načo nám je treba takáto spoločnosť, prečo bola založená a čo jej činnosťou obec šetrí. Tu treba povedať, že viacero poslancov je za zrušenie PMP, čo bolo aj odporučené starostovi pred už pri jeho nástupe do úradu, avšak od toto odporučenie odignoroval a presunul vyriešenie splatnosti doteraz poskytnutých pôžičiek do ďalšieho volebného obdobia.

Hovorilo sa oj o trvalom pobyte v Marianke, kde Marianka veľa neprihlásenými občanmi prichádza o nemalé peniaze z podielových daní. Odhad neprihlásených obyvateľov sa môže pohybovať cez 1500 a viac. Toto číslo predstavuje obrovské množstvo peňazí, ktoré by pomohli vyriešiť veľa vecí v Marianke. Dôvody na neprihlásenie sú rôzne pre mladé rodiny, iné pre starších občanov.

Starosta spomínal, že on chce zvolať zasadnutie OZ vraj tak do dvoch týždňov, my štyria zvolávajúci na túto schôdzu ponechávame náš návrh programu nezmenený, ak by schôdza bola starostom zvolaná. Aký význam by však v tomto prípade malo to, že sa zopakuje schôdza s rovnakým programom, na ktorú už prídu aj jeho poslanci, ktorí teraz neboli, mne nie je jasné. Neprišli teraz, nevidím dôvod, aby chodili aj na tú ďalšiu. Pri nezmenom programe.

Spomínalo sa aj to, že ľudia v Marianke by mali mať väčší záujem o dianie na zastupiteľstvách, každý má rôzne otázky, ktoré sa riešia na FB, takto by svoju požiadavku dali rovno starostovi či poslancom. Ľudia by mohli zvýšiť svoj záujem o dianie v obci, zvýšil by sa tým aj tlak na starostu a poslancov pri prerokovávaní rôznych tém, ako sú napríklad investície, rozpočet, rozvoj. Aby aj tu platilo „Vox populi, vox Dei = Hlas ľudu, hlas boží“.

Poslanci by mali spracovať dlhodobý investičný plán obce, čo chce obec robiť, stavať, do čoho investovať. Samozrejme, v spolupráci s občanmi, aj organizovaním verejných zhromaždení. Aby sme v tom raz už mali jasno. Veď je tu toľko chýbajúcej infaštruktúry, ktorá je oveľa dôležitejšia ako rozšírenie Športovej ulice, z ktorej bude prístup k pozemkom, blízkym starostovi. Logika je jasná.

Partizánskej chýba vodovod aj plyn, kanalizácia nie je na hornej Štúrovej ani na Poľnej či na ulici Pod mlynom, Potočná potrebuje prepojiť slučku vodovodu. Ihrisko, multifunkčnú halu, škôlku či školu ani nespomínam. Problémy máme so spoločenským domom. Nedokončená Budovateľská ulica. Atď atď. 


Zároveň by ľudia videli, ako sa zvolení zastupcovia správajú k verejným financiám, k využívaniu a zneužívaniu obecného majetku. Ako im záleží na Marianke.

5 komentárov:

  1. Pán Jelačič, Pri takomto prehľade a skomentovaní diania na rokovaní obecného zastupiteľstva je návštevník tohoto Vášho blogu dobre informovaný o tom, čo sa v obci po stránke činnosti starostu a poslancov deje. Vďaka za tieto informácie.
    Zaujímalo by ma, či na rokovania chodia dostatočne aj občania a taktiež, prečo sa niektorí poslanci rozhodli ignorovať svoju účasť. Ako občania by sme mali dôvody vedieť, inak v zastupiteľstve nabudúce nemajú čo robiť a občania by im to mali zrátať.Dokonca jeden chce byť starostom. Keď sa teraz takto postaví k problémom, ako bude robiť až by bol starostom???

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry vecer. Na neucast sa musite spytat priamo nezucastnenych poslancov. Co ja viem, boli dohodnuti, ze sa nezucastnia, jednym z hlavnych akterov tejto neucasti bol aj kandidat na starostu Bubnic. A ako bude konat ak by bol starostom, sa treba spytat priamo jeho. Ci neucast bola aj z dovodu, ze nevedia vysvetlit, preco futbalisti FC IMAS, ktorému prezidentuje starosta Hason, uzivaju obecne ihrisko bez zmluvy, neviem. Musite sa spytat priamo týchto poslancov, preco tak podporuju nezmyselne projekty starostu Hasona, ako napr. rozsirovanie Sportovej ulice.

      Odstrániť
    2. Ja 18,42: Ďakujem za Vašu reakciu na môj príspevok.
      Ešte jedna moja poznámka: Myslím si, že mariančanov dianie v obci len málo zaujíma, ak tak len niektorých. Zaraďujú sa do stáda baranov spokojných v ohrade košiara, aj keď okolo chodia vlci a môžu ich zožrať. (Však mňa možno ten vlk nezožerie - a ak iných mne je to jedno).
      Predsa len ešte : Spropagujte nejakým spôsobom tento Váš blog, nájdite spôsob, asi o ňom ľudia ani nevedia. A pri tom by sa priamo dozvedeli o svojej obci a o tom čo sa v nej deje a kto tu ťahá nitky pod nosom ľudí.
      Škoda, že nie som mariančan, mali by ste tri hlasy mojej rodiny.

      Odstrániť
    3. A mozete mi prezradit, ci ste z Marianky? Ak hej, preco tu nemate trvaly pobyt? Zaujimaju ma dovody ludi. Zbieram nazory.

      Odstrániť
  2. Ja 18,42. Podľa Vášho príspevku je jasné prečo sa na to pýtate. Nie, nie som mariančan ( škoda alebo chvála Bohu).

    OdpovedaťOdstrániť