Záujemcom o automatické zasielanie notifikácií o nových príspevkoch

Ak máte záujem o automatické odoberanie emailov o nových príspevkoch, tak sa zaregistrujte v políčku v ľavej lište

Stránky

piatok 8. apríla 2016

Ktokoľvek vyhrá, ľuďom v Marianke sa uľaví (článok z Denníka N 8.4.2016)



článok publikovaný v Denníku N dňa 8.4.2016 (prebraný z webovej verzie):
MONIKA TÓDOVÁ ŠTVRTOK 7. APRÍLA 2016 16:49

V sobotu budú v Marianke nové voľby. Starosta sa vzdal funkcie po tom, čo ho zatkla polícia pre korupciu – od miestnych vyžadoval za skolaudovanie dary pre obec. Ľudia na začiatku v zmenu neverili.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Keď vlani v októbri viacerí obyvatelia Marianky prehovorili o praktikách starostu Radovana Juriku, ktorý za skolaudovanie stavieb vyžadoval dary pre obec, sotva mohli dúfať, že v apríli budú v ich obci nové voľby. Stalo sa, v sobotu budú v Marianke voliť, a Juriku, ktorý po zverejnení prípadu abdikoval, vyšetruje polícia.
„Starosta mi to povedal na rovinu. Nehanbí sa za to, pýta to od ľudí verejne. Každého jedného skasíruje, buď pri stavebnom povolení, alebo pri kolaudácii,“ prehovorila jedna z obyvateliek o pomeroch v obci, ktorá leží 20 minút od Bratislavy.
Ďalšia pridala, že to ani nie je tajomstvo, že tak obecný úrad funguje. „Je mi ľúto všetkých nás obyvateľov, ktorí tu bývame. Neviem, do akej miery to dokážem ja alebo niekto z nás zmeniť.“
Príklad z Marianky ukazuje, že ak sa ľudia odvážia svedčiť, môžu zmeniť veľa.
Bývalý starosta Marianky Radovan Jurika. Foto N – Daniel Vražda

Bývalý starosta Marianky Radovan Jurika. Foto N – Daniel Vražda

Dobrovoľne nasilu

Podozrenia z praktík starostu Marianky ležali policajtom aj prokurátorom na stole roky. Po článku v Denníku N ožili. Redakcia na podnet Nadácie zastavme korupciu oslovila darcov zverejnených na stránke obce, či obci poskytli dar v tisícoch eurách dobrovoľne. Zo zverejnených dokumentov totiž vyplývalo, že po dare nasledovalo kolaudačné rozhodnutie alebo stavebné povolenie.

Svedkovia potvrdili súvislosť. Starosta podľa nich odmietal konať, kým nezaplatia “dobrovoľný” dar obci.
Krátko po zverejnení článku Juriku zatkla Národná kriminálna agentúra a obvinila ho z korupcie. Tou je totiž aj to, ak si dar od ľudí vynucoval do obecnej kasy.
Svedkovia, s ktorými hovorili novinári, vypovedali na polícii. Sudca Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala nevzal Juriku do väzby len preto, že sa v deň rozhodovania vzdal funkcie starostu. Nemohol tak pokračovať v trestnej činnosti, čo je jeden z dôvodov väzby.
Starostom chce byť teraz šesť kandidátov a ktokoľvek vyhrá, obyvateľom sa uľaví. Nikto si už nedovolí nútiť matku na materskej alebo dôchodkyňu platiť dar tak, ako tomu bolo podľa výpovedí predtým.

Trvalý  pobyt v penzióne

Bilbordy kandidátov vidno už v susednej obci Záhorská Bystrica. Aj tamojšieho starostu Jozefa Krúpu vyšetruje polícia. Po tom, čo prepukla kauza v Marianke, sa ozvali aj obyvatelia Záhorskej Bystrice. Obvinený zatiaľ nikto nebol. “Trestné stíhanie vo veci bolo začaté 12. novembra 2015 pre zločin prijímania úplatku a prečin podplácania,” potvrdila hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.
Kandidát na starostu Marianky a poslanec obecného zastupiteľstva Peter Jelačič sa vo svojom rodinnom dome pripravuje na stretnutie s obyvateľmi, ktoré má o štvrtej popoludní v Marialande. Je to miesto pre deti, ktoré vybudoval iný kandidát, “developer” Peter Hasoň.
Jelačiča volajú “mariánsky Matovič”. Všetko kritizuje, ale ľudia si nie sú istí, či bude vedieť starostovať. Aj tak veľa z nich na námestí hovorí, že mu dá hlas.
Nie všetci Juriku kritizujú. Páči sa im, čo všetko v obci vybudoval, no hnevajú sa na jeho aroganciu a vynucovanie si darov. “To sa naozaj nerobí,” hovorí starší pán pri kofole. Spomína aj pokuty, ktoré starosta ľuďom dával pri každej príležitosti. Za konflikt záujmov ľudia považovali aj to, že obci poskytovala právne služby v súdnych sporoch starostova právnická kancelária. Faktúrovala si státisíce eur. Najvyšší kontrolný úrad nevidel konflikt záujmov, pretože starosta nebol konateľ, ale iba spoločník.
Foto N - Tomáš Benedikovič

foto N – Tomáš Benedikovič

Jelačičova situácia s domom je obrazom toho, prečo Jurika skončil. Dokončený dom nie je dodnes skolaudovaný a kandidát na starostu má pre rôzne spory s úradom trvalý pobyt v penzióne svojho kamaráta.
“Obvinenie Radovana Juriku otriaslo celou dedinou. Vo mne osobne to posilnilo nádej, že nastane zmena vo fungovaní obecného a stavebného úradu v Marianke,” hovorí Jelačič.
Starostu pravidelne kritizoval na svojom blogu Marianka nahlas. Akú má šancu stať sa starostom? “Je to jedna šestina,” odpovedá s dodatkom, že nálady ľudí sa nedajú odhadnúť.

Developer ako nadávka

Do predvolebnej kampane investoval peniaze aj podnikateľ Peter Hasoň. Vidno to na množstve bilbordov, aj množstve aktivít. Kandiduje za SaS, pozná sa s Jozefom Mihálom, s ktorým pôsobí vo futbalovom Interi. “Uvedomujem si, že developer v Marianke je skôr nadávka, napriek tomu chcem ukázať, že chcem pracovať pre obec,” hovorí Hasoň, ktorý vlastní v obci viac pozemkov, na ktorých by sa mohlo ešte stavať. Niekoľko domov už postavil.
Do Hasoňovej kandidatúry sa na Facebooku obul Maroš Sýkora z  J&T. Nechápe, ako môže byť starostom niekto, kto je v priamom konflikte záujmov cez svoje spoločnosti. “Koho záujmy budete obhajovať? Svoje alebo Mariančanov?” pýtal sa Hasoňa. Ten mu odpísal, že ho pozýva na kávu a rád sa s ním o tom porozpráva.
“Nevidím problém v tom, aby sa obec o dary uchádzala, ale je obrovský problém, keď sa dary vynucujú, to už nie sú dary,” vracia sa Hasoň k Jurikovmu prípadu. “Ak sú obvinenia pravdivé, musí bývalý starosta znašať dôsledky,” dodal.
Tretím kandidátom je Vladimír Bončo. Na stretnutí s občanmi v pondelok večer na obecnom úrade je spolu s ním desať ľudí. Bončo sa snaží vystupovať ako zmierovateľ medzi Jelačičom a Jurikom, sľubuje nové otváracie hodiny na obecnom úrade aj ukončenie sporov.
Jurikov človek na obecnom úrade – zástupca starostu Marcel Porges, ktorý obec dočasne viedol, podľa viacerých miestnych odporúčal ľuďom voliť práve Bonča. Ten hovorí, že s nikým nie je dohodnutý a ak ho Jurikov človek odporúča, tak to len privíta, lebo si ho veľká časť obce váži. “Ale na druhej strane, už som sa dozvedel o sebe aj iné veci, o ktorých viem určite, že nie sú pravdivé, takže to nejako špeciálne neriešim. Na obec, v ktorej má trvalý pobyt okolo dvetisíc obyvateľov, tu prebieha dosť veľká kampaň a neuveriteľne sa klebetí.”
Bončo nechcel Jurikov prípad komentovať. To, ako sa obháji, považuje za jeho osobnú vec. Je však “zásadne proti tomu”, aby obecný úrad nasilu vyberal dary.

Jurikov zástupca korupciu nevidí

Porges sa bývalého starostu Juriku zastáva. “Žiadnej korupcie sa nedopustil, v Marianke sa nič také nedialo,” tvrdí zástupca starostu o vyberaní darov, teda opak toho, čo viacerí obyvatelia. Denník N bol podľa neho “zneužitý”. Odpovede na otázky zverejnil aj na stránke obce.

Jurika sa k voľbám vyjadriť nechcel. Vyšetrovanie jeho prípadu podľa polície pokračuje a svedkov, ktorí sú ochotní rozprávať, pribúda.
Starostkami chcú byť aj Barbora Hatoková Styková (Úsvit), Alžbeta Ondrušová (Nova) a Edita Radačovská.
Bilbord má z nich iba Hatoková Styková. “Áno, som dcérou developera  a podnikateľa v oblasti stavebníctva inžiniera Petra Styka a som na to hrdá,” hovorí. Chce obhajovať záujmy obce, “ale treba si uvedomiť, že obec je živý organizmus, a developeri sú jej súčasťou, preto je potrebné komunikovať aj s nimi”. Pre obec môžu byť podľa nej prínosom, ak ich starosta a zastupiteľstvo s občanmi usmerní.
Marianka svojou polohou blízko pri Bratislave a malebným prostredím Malých Karpát ďalšiu výstavbu láka.
Proti ďalšej výstavbe je kandidátka Ondrušová. “Dedina je zaujímavá, tým, že je úplne v prírode, v údolí a týmito zásahmi sa úplne ničí. Začína mať úplne iný ráz. Môj najväčší motív je zachrániť históriu Marianky,” hovorí Ondrušová, ktorá sa v obci tiež angažuje.
Poslednou kandidátkou je Radačovská, ktorá na dohodu pracuje v obecnej knižnici. “Nerozumiem, prečo by ste o mne mali písať. Oslovujem ľudí v Marianke a do celej republiky, aby sa o mne písalo, tak ja nevidím na to dôvod.”

Sibyla: Marianku  nám vyčítali

“Keď sme sa v kauze začali angažovať, viacerí ľudia z Marianky nám to vyčítali, pretože vraj starosta pre obec urobil veľa dobrého,” hovorí Pavel Sibyla z nadácie Zastavme korupciu. “To je možno pravda, ale robil to spôsobom, ktorý iných poškodzoval a pravdepodobne bol aj protizákonný. Dodržiavanie zákona a obete sľubov a činov politikov musia byť vždy prítomné v ich posudzovaní verejnosťou,” myslí si.
Nový starosta bude v úrade dva roky – do termínu riadnych volieb, potom si obyvatelia voľby zopakujú. V sobotu môžu voliť od siedmej ráno do ôsmej večer.
Foto N - Tomáš Benedikovič

foto N – Tomáš Benedikovič

Anketa s kandidátmi:

1. Ako vnímate obvinenie bývalého starostu Juriku z korupcie?
2. Je v poriadku, ak obec pýta dary za vydanie stavebného povolenia alebo za kolaudáciu?
3. Prečo kandidujete na starostu?
4. Čo chcete ako starosta robiť inak, ako to robil Jurika?

Peter Jelačič, dopravný znalec (nezávislý)

1. Obvinenie Radovana Juriku otriaslo celou dedinou. Vo mne to posilnilo nádej, že nastane zmena vo fungovaní obecného a stavebného úradu v Marianke.
2. Nie. Žiadanie daru za kladné vybavenie stavebného povolenia alebo kolaudácie nepovažujem za správne. Moje názory k tejto problematike sú známe, mám ich publikované na mojom blogu Marianka nahlas. Stavebné a kolaudačné rozhodnutie má byť vydané a spoplatnené v zmysle zákona.
3. O obec a život v nej sa zaujímam aktívne už niekoľko rokov, moja rodina pochádza z Marianky, mám tu veľa príbuzných. Poznám Marianku starú, aká bola pred 30-40 rokmi, a ako sa to tu teraz rozrastá. Mám záujem Marianku upokojiť, dať ľuďom pocit, že si ich ako predstaviteľ obce vážim. Záleží mi na rozvoji Marianky. Chcem vytvoriť z našej obce miesto, kde budú ľudia žiť spokojne.
4.Komunikovať s obyvateľmi, brať ich ako rovnocenných partnerov, vnímať dianie okolo nich, riešiť ich problémy, a hlavne byť tu pre nich. To je úloha starostu. Nechcem sa finančne obohacovať na obci a jej obyvateľoch. V obci je množstvo starších občanov, na ktorých sa v minulosti zabúdalo. Nefungoval tu sociálny program pre nich. Nesmie sa zabúdať ani na mladé rodiny. V Marianke sa v poslednej dobe len budovalo, domy tu vyrastali ako huby po daždi, žiaľ zabúdalo sa na občiansku vybavenosť a presne túto záležitosť treba v budúcnosti riešiť k spokojnosti obyvateľov.
Foto N - Tomáš Benedikovič

foto N – Tomáš Benedikovič

Peter Hasoň, podnikateľ (SaS)

1. K prvej otázke sa dokážem vyjadriť až po riadnom vyšetrení a uzavretí prípadu. Samozrejme, ak sú obvinenia pravdivé, musí bývalý starosta znašať dôsledky.
2. Nevidím problém v tom, aby sa obec o dary uchádzala, ale je obrovský problém, keď sa dary vynucujú, to už nie sú dary. Je teda nemyslitelné pýtať dary za protislužbu, nakoľko to už nie je dar.
3. Na starostu kandidujem z dovôdu, že tu 15 rokov žijem aj s rodinou a po celý tento čas svojou aktivitou prispievam k rozvoju Marianky, viac je na stránke mariankaaktualne.sk.
Vladimír Bončo, podnikateľ (nezávislý)


1. V prvom rade nechcem stavať svoju kampaň na osobe pána Juriku. Voľby tu máme preto, že sa vzdal funkcie starostu. Fakt je, že komunálni politici tu boli vo vojne už dávno pred tým, ako exstarostu začala vyšetrovať polícia a to je aktuálne pre život v Marianke väčší problém než to, ako sa pán Jurika obháji alebo neobháji pred súdom. To považujem už za jeho osobnú vec. Pre obec je dôležité uvedomiť si to, že táto etapa sa skončila a potrebujeme ísť ďalej.
2. Som zásadne proti tomu. Dar je z princípu dobrovoľný.
3. Zákopy v komunálnej politike Marianky sú tie isté, ako pred rokmi. Ale situácia sa veľmi zmenila. Chcel by som spojiť život v starej a novej Marianke a dostať diskusiu o komunálnej politike zo závozu. Nemám a ani som nikdy nemal v Marianke žiadne podnikateľské aktivity, nepredávam, ani nekupujem tu pozemky, nie som teda v konflikte záujmov. Nefigurujem v žiadnom aktuálnom spore medzi politikmi v obci, a preto sa so všetkými môžem rozprávať na rovinu.
4. Heslo mojej kampane je „Spolu a férovo“. Chcem sa pokúsiť ľudí v obci spojiť a komunikovať o problémoch pragmaticky. Nechcem komentovať jeho kauzu, ale už to, že vôbec vznikla, je problém.

Barbora Hatoková Styková, manažérka kvality (Úsvit)

1. K tomuto sa neviem relevantne vyjadriť. V našom právnom štáte platí prezumpcia neviny a pokiaľ viem, tak zodpovedné inštitúcie jeho konanie vyšetrujú.
2. Nie, nie je to správne.
3 a 4. Komunálna politika je o komunite. Starostovia by sa, ako toto slovo už naznačuje, mali starať, ale nielen o obec, ale aj o jej obyvateľov. Na to sa ale už zabudlo a ja chcem znovu obnoviť v tejto obci dôveru ľudí k postu starostu. Chcem veci riešiť nielen k spokojnosti obyvateľov, ale aj za ich aktívnej spoluúčasti. Je mi jasné, že v prípade môjho zvolenia, ma tu čaká veľa práce, veľa vecí je tu urobených bez zohľadnenia dopadu ako na obyvateľov, tak na obec. Netvrdím, že to bude jednoduché, pretože možme ísť len dopredu a pokrok nie je ľahký, ale bude to výzva. Tak preto som sa rozhodla kandidovať, aby som mohla pomôcť tejto obci napredovať.

Alžbeta Ondrušová, záhradná architekta

1. Neodpovedala.
2. Nebolo to správne, systém vyberania darov by mal byť na základe dobrovoľnosti, ale tu to v poriadku nebolo. Bolo to vynucované. Niektorí dali s radosťou a nemali s tým žiadny problém, ale ak to bolo podmieňované, tak to nebolo v poriadku. S tým nikto nesúhlasil.
3. Rozhodla som sa kandidovať, pretože v obci sú napäéá vzťahy, celá dedina je rozhádaná, ľudia si robia prieky a všetko sa sústreďuje len na stavebné a developerské projekty. Marianke je zaujímavá tým, že je úplne v prírode, v údolí, ale týmito zásahmi sa úplne ničí. Môj najväčší motív je zachrániť históriu Marianky a dať dedinu ľudsky dohromady.
4. Určite by som nerozdeľovala dedinu na dva tábory ako to urobil on. V tomto sú jednotní všetci kandidáti.
Marianka, Jurika. Foto N - Vladimír Šimíček

Marianka. foto N – Vladimír Šimíček

Edita Radačovská, pracovníčka v knižnici (SNS)

Odmietla odpovedať na otázky

2 komentáre:

  1. Bubec a Dubec, ste spokojny, ale ste to dodrbali!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Veľmi zlý nadpis, pani autorka. Ludom sa pri sucasnom zvolenom starostovi Hasonovi neulavi. Velmi zle, zle zle.

    OdpovedaťOdstrániť