Záujemcom o automatické zasielanie notifikácií o nových príspevkoch

Ak máte záujem o automatické odoberanie emailov o nových príspevkoch, tak sa zaregistrujte v políčku v ľavej lište

Stránky

utorok 25. novembra 2014

Informácie k financovaniu a daniam v miestnej samospráve

ZMOS (Združenie miest a obcí Slovenska) na svojej web stránke uverejnil dňa 19.11.2014 zaujímavý materiál týkajúci sa financovania a daní v miestnej samospráve.

Príspevok je tu -> Link príspevok ZMOS


Brožúra, ktorú k tomuto ZMOS vydal, je na stiahnutie tu -> Link brožúra.

Ak Vás niečo napadne k tejto téme, dajte to do komentárov. Ale poprosím: Dajme si už záležať na obsahu komentárov, už neosočujte jeden druhého. Posuňme úroveň komentárov dopredu.

35 komentárov:

  1. Práve som si vypočul veľmi pekný rozhovor p. Dubovského okrem iného o pripravovanej univerziáde v Osrblí v rozhlase.Tak pekne hovoril.To je pravdepodobne práca ktorá ho napĺňa,v ktorej sa aj vyzná.a ktorá ho slušne živí.Pri tom rozhovore ma napadlo, prepáčte budem úprimný,prečo ho vôbec napadlo kandidovať za starostu? Len prispel k momentálnej situácii v obci. Keby mal trochu sebareflexie tak by si uvedomíil,že stolička starostu nie je preňho to pravé orechové. Veď to nie je nič zlé - každý sme vhodný na niečo iné.Mohol,dať priestor niekomu inému kto sa na to hodí viac, aby sa ako jediný kandidát postavil proti Nemu.Takto teraz bude zas lietať kým bude sneh po kopcoch a pripíjať si za zväzové, zatiaľ čo nás nechá sa trápiť s ním. V tomto prípade mal schopnosť skomplikovať život mnohým ľuďom v obci.Má schopnosť byť v nesprávnom čase na nesprávnom mieste Uvedomuje si to aspoň raz v živote?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vazeny anonymny 1. december 2014, 1:44,
      Vas komentar je "uplne k veci". Naozaj sa ten Vas nicpovediaci koment hodi k problematike "Informacie k financovaniu a daniam v miestnej samosprave". Radsej sa zamyslite nad sebou a nastudujte si metodiku financovania miestnej samospravy, aby ste mohli byt tomu Vasmu p. starostujucemu napomocny v tejto oblasti. Doplnkove studium ekonomiky a financii Vam pomoze aspon natolko, ze dostanete aky- taky rozhlad o tom, z akych zdrojov je financovane take sportove podujatie akym je Svetova zimna univerziada 2015. A ked pisete o tom, ze mate skomplikovany zivot, nuz ozaj ste si ho skomplikovali!!! Naco ste si HO zvolili!!!
      Svetova zimna univerziada vo Vysokych Tatrach sa skonci vo februari 2015, dal som si totiz tu namahu a trochu som sa s tym oboznamil. P. Dubovsky sa mohol venovat naplno obcanom Marianky 3 roky a 10 mesiacov, keby ste spravne volili.

      Odstrániť
    2. Ďakujem za reakciu.Ste trafil kliniec po hlavičke.Začnem od seba.Ja si informácie k financovaniu a daniam v miestnej samospráve priebežne študujem.www.ZMOS.sk odkiaľ je aj tento príspevok som mal otvorený ešte predtým ako prišiel tento príspevokna blog .Potom postupne prišiel tento príspevok.Obávam sa ale, že ja s tým sám nepohnem, akokoľvek to budem mať naštudované. Dôležité je,preto je to asi TU, aby to mali naštudované všetci hlavne v OZ, ktorých sme zvolili pre najbližšie obdobie.Lebo tí, ktorých sme mali zvolených minulé obdobie to naštudované evidentne nemali.Inak, by konali.Ja vychádzajúc z histórie sa akokoľvek môžem snažiť, nepohnem s tým pokiaľ s tým nepohnú v OZ.Aj ja chcem dúfať, že keď sa p.Dubovský vráti vo febr. doštuduje si materiály a bude aktívne interpelovať.
      Toľko výkričníkov nie je potrebné používať,utíšte sa.Snáď Vás nenahnevalo,že ja to nemám naštudované.Ak Vám niečo v tej téme nebude jasné ,skúste sa spýtať pokúsim sa vysvetliť.

      A vidíte, že to k tomuto príspevku patrilo a bolo to k vecia to Bez výkričníka.

      Odstrániť
  2. Trošku scestné vystúpenie pána anonymného z 1. decembera 2014, 1:44. Naozaj, čo chcel básnik povedať? Mariančania majú skomplikovaný život v obci už dosť dlho. Aspoň 4 roky predchádzajúce a teraz nastáva ďalšie 4 ročné obdobie komplikácií. Vážení voliči, či už Toho alebo Onoho pána, zoberte rozum do hrsti a rozmýšľajte radšej nad tým, ako vyjsť von z týchto komplikácií. Otvorte si oči, uši, ústa, iné kanály, odomknite mozgy a preverujte si veci, pýtajte sa, zaujímajte sa, študujte legislatívu z oblasti samosprávy, spájajte sa a komunikujte s poslancami OZ, s obyvateľmi obce ale aj s neobyvateľmi Marianky a pýtajte si odborné rady. Nenechajte si komplikovať viac život.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. 17:27 Básnik tým chcel myslím povedať,že keby sa investovalo do iného protikandidáta, mohlo to možno inak dopadnúť.Aj to patrí k analýze, prečo voľby tak dopadli.Nepatrí k výsledku len situácia vo volebnej komisii.ja sa tu nechcem dva týždne hádať.Je to len pokus pre sebareflexiu aj tých ,ktorí mu boli nápomocní v jeho odvahe proti-kandidovať.Ja to vidím tak ,že ak niekto považuje za scestné vystúpenie 1:44 potom bude mať asi problém hlavne on s tým o čo žiada ostatných :Cit:".... Otvorte si oči, uši, ústa, iné kanály, odomknite mozgy a preverujte si veci, pýtajte sa, zaujímajte sa, študujte legislatívu z oblasti samosprávy, spájajte sa a komunikujte s poslancami OZ, s obyvateľmi obce ale aj s neobyvateľmi Marianky a pýtajte si odborné rady. Nenechajte si komplikovať viac život....".
    Podľa môjho názoru je potrebné spraviť korekce aj na strane protikandidáta, ktorý bude vystupovať v ďaľšich voľbách v pozícíí poslanca.Keby nám na ňom nezáležalo, tak netrávime čas týmto vypisovaním,ktoré on ani nečíta. Každá strana ktorá nie je prvá spraví po akcii analýzu. Bola u Vás vykonaná ?Alebo pokračovalo sebaopíjanie a obviňovanie druhých ? A to je Vaša achilovka.Vezmite alebo nevezmite.Ja Vás nezmením.Len potom sa nedivte prečo veci pôjdu smerom ktorým je to našlapnuté. A to som nevolil toho kto bol zvolený.Bez výkričníka.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. A prečo ste nekandidovali Vy? Alebo snáď áno?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dobrá otázka.Nie nekandidoval som.To ma nenapadlo.Ja nemám na to správne bunky aj preto asi že som citlivý na tu sebareflexiu.....

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dobrý deň,
    na www.marianka.sk sa dnes objavil oznam o konaní ustanovujúceho OZ dňa 10.12. o 18:00 hod.
    Program OZ v bode 8. hovorí o zriadení komisií, určení náplni ich práce, voľbe predsedov komisií a ich členov.
    Rozumiem správne, OZ bude 10.12. zriaďovať nové komisie? Nezostanú tie komisie, ktoré sú v Štatúte obce Marianka už ustanovené? Následne, keď sa zriadia 10.12. nové komisie, bude sa meniť Štatút obce? Ako budú poslanci OZ hlasovať pri zriaďovaní nových komisií a zmene Štatútu? Bude to 3/5 väčšinou prítomných poslancov na OZ, alebo nadpolovičnou väčšinou prítomných poslancov?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zloženie a úlohy komisií vymedzuje obecné zastupiteľstvo a to UZNESENÍM.
      T.j potrebná je nadpolovičná väčšina.

      Odstrániť
  7. Dávam na vedomie z Informácie k financovaniu a daniam v miestnej samospráve,ak to niekto náhodou ešte neotvoril :
    Cit:"....Zákon o obecnom zriadení v mestách a obciach definuje spôsoby rozhodovania a spravovania vecí verejných...Hoci svojím hlasovaním spravidla rozhoduje zastupiteľstvo a starosta, resp. primátor, ľudia nie sú z
    rozhodovacieho procesu vylúčení. Naopak, majú právo podieľať sa na riadení obce a to nielen účasťou na
    voľbách, či v miestnom referende. Okrem iného môžu vyjadrovať svoj názor na verejných zhromaždeniach
    a zúčastňovať sa na rokovaniach obecného zastupiteľstva. Majú právo vyjadrovať sa k otázkam života obce
    a to viacerými spôsobmi. Participovať na správe dediny či mesta nemusia len tí, ktorí majú na jej území
    trvalý pobyt. Rovnakým právom disponujú aj obyvatelia s prechodným pobytom. Teda tí, ktorí, obci platia
    daň, prípadne vlastnia na jej území majetok....."

    Dávame Vám tým o pozornosti že,ste to aj Vy, ktorí môžete mať vplyv na spôsoby ako bude obec nasledujúce obdobie fungovať.Zaujimajte sa napr.aj na prvom ustanovujúcom OZ v tomto volebnom období.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Niekto sa tu pýtal v minulosti či sme čítali Rozpočet 2015_Vie niekto vysvetliť prosím ,čo znamená napr.
    Výdavky Obce stravovanie 3000 EUR /str 9
    Separovanie odpadu .....68 000 /to je 5666 mesačne ?/str 10
    Vlajkové stožiare,vlajky...13 100 ?? /str 8

    Ako dlho je tento software používaný?
    Zdá sa mi nejasne odčlenený rozpočet školy & rozpočet obce .Ide o to aby bolo transparentnejšie čo stojí škola a obec
    ďakujem


    OdpovedaťOdstrániť
  9. ZMLUVY & FAKTURY2014
    Už sa na blogu niekde spomínal vybudovaný betónový múr na ihrisku.Počul som komentáre či to bolo potrebné a že náklady na neho sa zdajú neumerné.Nepočul som ale ešte dôvody, prečo bol vybudovaný .Vie niekto prečo bol vybudovaný a prečo má múr na športovom ihrisku takú hodnotu ?
    Našiel som odkaz na faktury od p. Jakubíka za EUR 2559,2509,3776,6000,800.Neviem či ešte sú niake alebo budú v tejto veci

    Niekto iný z nás si zas všimol,že v jednom mesiaci 8/2014, boli fakturované potraviny za 4 909,75EUR / v rôznych faktúrach, to bolo pre obecný úrad ?

    Ďaľší dotaz mal iný : AK fakturovala,správne som počítal ? k 8/2014 takmer 70 000 EUR.Veľa či málo pre takúto obec ?

    Iný sused si všimol :Zmluva o nájme nehnuteľnosti z 3.12.2013 & 24.7.2014 - ulica BORINSKÁ / tam kde TU -JA/.Podľa týchto zmlúv si obec prenajala za symbolickú cenu súkromný pozemok na vybudovanie vodovodu a splaškovej kanalizície.Ak to správne chápem prvá časť ulice bola obcou prenajatá koncom minulého roku /prvá zmluva/a druhá časť v lete / druhá zmluva/.
    Z akých finančných zdrojov bola /je na súkromnom pozemku zn.TU- JA budovaný vodovod a splašková kanalizácia,keď si pozemok musela obec prenajať ?

    Príjemný week end

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anonym 4.12. 23,00 hod.
      Borinská cesta má viacero majiteľov. Nie však všetci majitelia nehnuteľnosti na Borinskej sú aj majiteľmi cesty. Preto sa tam musela urobiť zmluva na prenájom, aby vôbec mohla byť kanalizácia a vodovod na tejto ceste budované. Zatiaľ však celá stavba ide vďaka niektorým "spoluobčanom" veľmi ťažko a ktovie či sa aj niekedy dokončí!

      Odstrániť
  10. A kto prosím platí vybudovavanie kanalizácie a vodovodu na Borinskej ?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím,že Borinská je na špecialny príspevok:Zdá sa,že Vodovod a Kanalizícia ide z obecných peňazí aj keď cesta je súkromná.Chceli získať peniaze z Envirofondu - neviem či to vôbec podali.Kušpál sa im tam odvolal proti Uzemnému rozhodnutiu-UR bolo odvolacím orgánom zrušené a vrátené na nové rozhodnutie.Neviem v akom štádiu je to teraz. Bol tam problém aj s kvalitou vody.Aby toho nebolo málo, zdá sa ,že tam má budovateľské aktivity pán "TU JA" Už aj tak úzka Borinská okrem Tu-jí je v spodnej časti zúžená jeho múrikom, možno že ešte ani neskončil.Je otázne čoho sa tam v kombinácií udalostí rôzneho druhu ešte dočkáme.

      Odstrániť
    2. Neviem, či ste sa prešli po tejto ulici po tom, čo bola vytýčená geodetom z obce. To zúženie cesty má zrejme na svedomí najmä vysoký oporný múr z druhej strany, ktorý je v problematických miestach viac ako 70cm osadený v ceste. Vyzerá to tak, že pán "TU JA" má ten múrik viac menej v poriadku. Keby dal starosta vytýčiť pozemok pred výstavbou, tak ako sa malo, mohlo sa ušetriť kopu problémov a Borinská už mohla byť dávno hotová.

      Odstrániť
    3. Máte pravdu geodet správne vyznačil cestu /oranžová značka/ na Borinskej.
      V ceste je nielen pán "TU-JA", tzn. Kováč č. 1, ale aj pani Kováčová-Havlíková a taktiež Tarabovci.
      Rozdiel medzi týmito troma vlastníkmi je v tom, že Tarabovci uznali, že sú v ceste a dokonca chcú dať na cestu a to nielen tých 70 cm, ale 1 meter, ale Kováčovci, resp. Havlíkovci ani neuznali, že sú v ceste a ani nechcú dať na cestu ani mm aj napriek tomu, že im to tam jednoznačne geodet vyznačil. Takže takýto sú to spoluobčania.

      Odstrániť
  11. Dočkáme sa dúfam, že sa výstavba neposunie ďalej do panskeho lesa...

    OdpovedaťOdstrániť
  12. 4.12. 23:00 :Vo veci Betónového múru mám pre Vás odpoveď i keď zatiaľ len čiastočnú .Tu je odpoveď na to ,prečo bol postavený:Cit.:"...Oplotenie je vec právnej držby aby úžitkovosť verejného priestoru bola čo najdlhšia,súvisí to s územným plánom a komunikáciami.Snaha získať pozemok,ktorý bude oplotený a dá sa maximálne využiť..."

    Hádajte kto to odpovedal ?

    To,prečo sa do neho muselo tak investovať,zisťujem.Čakajte ste v poradí.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Panský les a s tým spojené "developersko-investično-verejno záujmové-súkromno prospešné..." huncútstva sú dalsie uz dlhsie pripravované strategické zámery urcitej skupiny. Zatial to skrývajú a cakajú na vhodné okamihy, kedy sa s tým začnú postupne vystrkovat. Skupina je neskutocne trpezpivá, jej ciel je tu jasný, hladat budú vhodné sposoby. Na toto si musia dat obcania a teraz hlavne OZ velky pozor. Akoze obcanom (niektorym) neublizia, ale oni sa riadne nabalia. Pozorne sledujme vsetci cinnosti v tejto oblasti.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Zaujímavá otázka a odpoveď "VIIA IURIS" - námet pre OZ, ako riešiť problém AK:

    Otázka:
    Je v poriadku, ak starosta vlastní firmu, ktorá vykonáva právne služby pre obec a účtuje si za ne vysoké poplatky?

    Odpoveď:
    Ak starostova firma vykonáva služby pre obec, skúmali by sme, za akých okolností prebehlo verejné obstarávanie na tieto služby. Aby bolo verejné obstarávanie vykonané v súlade so zákonom, starosta sa nemohol podieľať na príprave súťažných podkladov (zistiť sa to dá tak, či je alebo nie je na nich podpísaný) a nemohol byť členom komisie na hodnotenie ponúk. Ak niektorá zo spomínaných skutočností nastala, máte možnosť podať podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, aby vykonal kontrolu zákonnosti vykonaného verejného obstarávania.


    Ak je obec ochotná platiť za právne služby premrštené sumy, je na zvážení tiež podanie trestného oznámenia na starostu za podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa, keďže nehospodárne nakladá s financiami obce a obci tým spôsobuje škodu.

    http://www.viaiuris.sk/aktivity/prva-pravna-pomoc/nefungujuca-samosprava/dalsie-informacie-5/otazky-a-odpovede-3.html#je v poriadku

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď ho podajte,keď ste si taký istý! Prečo len čakáte, čo urobia iní. To je výhoda anonymity tohto blogu. Všetci sa snažíte skryť za iných a využívate svoju anonymitu. A to je presne internetový troll!!!

      Odstrániť
    2. Pri podávaní trestného oznámenia HO nenazvyte menom ale len starostom (doporučujem). A ak máte podozrenie zo spáchania akéhokoľvek trestného činu, ste povinný(á) ho oznámiť na príslušné orgány. Myslím si, že ich spáchal už toľko ako celá dedina spácha za 100 rokov.

      Odstrániť
    3. Vazeny 21:55, ak tu niekto provokuje, tak je to ON svojim spravanim sa k obcanom. Keby sa ON spraval normalne, tento blog nema co riesit!!!! (dal som styri, aby ste si to uvedomil)

      Odstrániť
  15. Pozeral som si aj ja Rozpočet obce a zdá sa mi,opravte ma, ak som zle pozeral,pre seniorov je plánovaných 2000 EUR a na vlajkové stožiare je plánovaných 13 100 EUR.To budú akého druhu vlajkové stožiare? Keď tieto dve ceny ešte porovnám s cenou toho plotu na ihrisku v tomto roku to bolo fakt 20 000 EUR ?Prosím, keď bude čas ,nedá sa robiť ešte niečo s tou sumou pre seniorov , aby aj spolu niekde vycestovali napr.na niake termálne kúpalisko na blízku alebo na niaku kultúru.Tak ako v kultúrnej obci kde si vážia seniorov.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. k 9.12.0,48 OPRAVA: pre seniorov je plánovaných 2500EUR a nie 2000.Akokoľvek na stožiare je plánovaných stále oveľa viac.

      Odstrániť
  16. 8.12.21:55 to by bolo jednoduché.To vie spraviť každý druhý právnik.To my nie sme,my od toho očakávame viac.Mňa osobne ste pobavili s tým trollom.To ako si necháme platiť za toto? To je to také dobré na tomto blogu,že sa dá za to pýtať peniaze?No to ma teší.Pouvažujem,od koho by som mohol pýtať.To fakt mohlo napadnúť len toho ,ktorý pýta aj za suchú handru na dne morskom v katastri Marianka.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 19:13
      Vidím, že ste ten článok vôbec nepochopili!

      Odstrániť
    2. Možno.Prosím vysvetlite mi to.

      Odstrániť
  17. ROZPOČET 2015 : Obecný športový klub 3680 EUR a RUN for FUN 2000EUR .Pre šport cca 5680 EUR.
    Zdá sa ,akoby za Seniorov nemal kto v predošlom zastupiteľstve "kopať".Vieme koľko ich tu máme? Hlavne že si pobeháme for FUN a zároveň budeme používať AK,tak ako požadujú,aby si zachovali svoj štandard,nech to stojí čo to stojí .Ak sa niekto na inom mieste pýtal, čo sa nám TU zdá nekultúrne,tak je to napr. (aj)toto.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Áno zdá sa akoby tí korí rozpočet schvaľovali nemali socialne cítenie.Veď oni sú zabezpečení. A pani Radačovskú ktorá velila príslušnej komisii zaujímal podľa zápisnice len pán Jelačič ml - časovala mu proaktívne jeho príspevky,tak aby spĺňali podmienky rokovacieho poriadku.Namiesto toho mohla intervenovať za svoju komisiu.Niekto tu chcel aby sme boli konkrétni. Tu je už toľko konkrétnych faktov a..A nikto ich nevyvracia.
    Škoda.Šanca /Výzva bola.

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Nerozumiem,preco by mal RUN for FUN dostavat peniaze z rozpoctu obce,ked je to beh,kde sa plati startovne a to nehovoriac o tom,ze ludia zadarmo a dobrovolne pri tejto akcii pomahaju.Pan Hrcka si z toho urobil zarobkovu akciu a to mu este mame prispievat z obecnej kasy?!

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Prosim Vas zabudnite, pani Radacovska nikdy nemyslela a ani nikdy nebude myslliet na seniorov v nasej obci. Ta sa len potrebuje postarat o seba. Ta sucha nohami v kniznici. Cita detickam knizky za obecne peniazky. Kniham pritom vobec nerozumie. Jeden knihovnik by sa poskladal, keby prisiel do nasej obecnej kniznice a videl ako su tam knihy poukladane, bez ladu a skladu. Ale hlavne, ze Editka berie za to peniaze, brala ich ako poslankyna a berie ich stale. Tu pan starosta nevidi, ze je to protizakonne?

    OdpovedaťOdstrániť