Záujemcom o automatické zasielanie notifikácií o nových príspevkoch

Ak máte záujem o automatické odoberanie emailov o nových príspevkoch, tak sa zaregistrujte v políčku v ľavej lište

Stránky

utorok 27. marca 2018

Neuznášania schopné zasadnutie zastupiteľstva 22.3.2018 - ako to vidím ja (z môjho postu na FB)

Zdravím Vás susedia!
Vo štvrtok 22.3.2018 bolo zasadnutie obecného zastupiteľstva Marianky. Oznámené poslancom s dostatočným predstihom. Jediný, ktorý sa ospravedlnil viac ako týždeň pred jeho konaním, bol Bubnič. Ostatní nemali týždeň pred zastupiteľstvom žiadne poznámky či informácie o svojej neučasti, Všetci boli s termínom uzrozumení.

Program zasadnutia: nič neštandardné. Správy hlavnej kontrolórky o plnení uznesení, správy o plnení kontrolných úloh, úprava rozpočtu z dôvodu spolufinancovania rozšírenia obecného kamerového systému, zmluva na prenájom obecného pozemku 258m2 na 50 rokov pre firmu Bioland s.r.o. (Jozef Brhel ml.) za 129€/rok (LOL), dotácie na rok 2018, kronika obce a štatút obecného periodika Mariatál. A ešte VZN o opatrovateľskej službe.
Chýbala správa o činnosti PMP (Prvá Mariatálska prevádzková s.r.o.), o ktorú bolo požiadané, predkladať ju na každom zastupiteľstve.


Na zastupiteľstvo sme prišli 3 poslanci (slovom traja): Brestovanský, Hollý, Jelačič
To, že neprišla Doležalová, lebo bola fakt chorá, beriem. Ospravedlnila sa.
To, že neprišiel Porges (ospravedlnil sa) z dôvodu súrnej služobnej cesty, beriem. Lebo keď prišiel Hollý, prišiel by aj Porges.
Gašparovič mal vraj nejaké súrne technické zasadnutie v práci o 15,30, neberiem. Do 17,00 dosť času, prijsť sa dá aj neskoršie, už tak bolo aj v minulosti.
Dubovský vraj musel cestovať v stredu a štvrtok za manželkou na liečenie. Mal mať návrat vo štvrtok v noci. V sobotu mali postnutú na Facebooku spoločnú fotku z Pustého hradu pri Zvolene (či Kováčovej). Takže zase išiel v sobotu či už v piatok za manželkou? Túto výhovorku neberiem.
Neumahr len napísal, že nepríde z rodinných dôvodov. Tiež neberiem, len sa pridal ku skupine ospravedlňujúcich sa poslancov.
Neviem, či problémom nie sú práve dotácie, konkrétne dotácie pre OŠK Marianka (obecný futbalový klub). Diskusia k tejto dotácii bola búrlivejšia, na pracovnom stretnutí poslancov už v decembri, teraz sa zase zopakovala.
OŠK má veľké oči pri podávaní žiadostí o dotáciu. Minulý rok 2017 dostali 6790€, na rok 2018 pýtaju 12600€. To je o 85% viac! Bez riadneho vysvetlenia, len sa zamotávali. Rozumejte na pracovnej porade túto dotáciu obhajovali Bubnič s Dubovským. Najprv vraj spolufinancovanie na osvetlenie ihriska, potom sa už ani konkrétne nevedeli vyjadriť, prečo taký nárast požadovanej sumy.
Aby to bolo prehľadnejšie, tu je vývoj dotácií pre OŠK za posledné roky: 
2012: 1950€
2013: 2740€
2014: 3900€
2015: 3680€
2016: 5790€
2017: 6790€
požadované na 2018: 12600€


Pre upresnenie ešte z aktualít OŠK:
minulý rok boli mariatálski seniori vylúčení do konca sezóny 2017/2018 zo súťaže. Za nejaký problém s registráciou hráča. Pokuta dohromady za kontumované zápasy a správna pokuta: 600+400=1000€
Minulý rok OŠK vypolievalo vodu na ihrisku za 5000€. Vodu z vodovodu, napriek tomu, že na ihrisku je na toto určená studňa. Ups, chybička pri inštalácii zavlažovacieho systému. Bolo to zaplatené z vlastných vreciek niektorého občana či občanov. Podľa mne daných odpovedí.


Teraz fabulácia: Nie je navýšenie dotácie vlastne takou futbalovo „malou domov“ preplatením tejto spotrebovanej vody? Veď bločky a vyúčtovanie sa dajú vždy zohnať a doložiť...čisto fabulujem...
Moje myšlienky ma vedú k presvedčeniu, že niektorí poslanci sa chceli vyhnúť tejto diskusii (fakt bola na pracovnej porade búrlivá) resp. zodpovednosti a preto sa radšej vyhovorili na neúčasť na zasadnutí OZ. Ktorí sú to, píšem vyššie. Je to len moja mienka.
Áno, šport treba podporiť, ale nie, keď niekto nevie jasne zdôvodniť výšku dotácie. A hlavne nezneužívať systém dotácií (také aktuálne teraz na Slovensku, aká paralela...).
Z dôvodu neuznášania schopnosti obecného zastupiteľstva má byť nové zasadnutie zastupiteľstva zvolané do 14 dní, v zmysle Zákona č. 369/1990 O obecnom zriadení. Teda najneskôr do 4.4.2018. Chcem byť o tomto pevne presvedčený, nakoľko v poslednej dobe sa ani maximálna 3 mesačná doba na zasadnutia nevie akosi dodržať. Kým? Skúste hádať.
A to tu nepíšem o tom, čo obsahujú resp. neobsahujú zápisnice. Snáď nabudúce.


Pekný deň Vám prajem susedia




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára