Záujemcom o automatické zasielanie notifikácií o nových príspevkoch

Ak máte záujem o automatické odoberanie emailov o nových príspevkoch, tak sa zaregistrujte v políčku v ľavej lište

Stránky

utorok 22. marca 2016

Kameňolom: Minulosť, klebety, fakty a budúcnosť



Nie len občania Marianky si kladú otázku, čo bude s kameňolom. Súčasný stav je z hľadiska zaťaženia životného prostredia neudržateľný a tragická história posledného desaťročia tohto priestoru nás núti sa zamyslieť na tým, čo bude ďalej. O čudnom spôsobe ako obec prišla o možnosť odkúpiť pozemok v kameňolome počul asi každý.

Skutočnosťou je, že tento priestor je z časti súkromný a z časti v správe pozemkového fondu. Klebetilo sa o hrozbe, že by slúžil na vývoz obrovského množstva zeminy z plánovaného tunela. Hovorilo sa o zámere investora zriadiť motokrosovú dráhu či hotel. Naklebetilo sa toho dosť, ale fakty sú fakty. Minimálne 10 rokov sa kameňolom zavážal zeminou a odpadom stavebným, aj nebezpečným. Pomaly, po vrstvách sa zabudovávala skládka do novoznikajúceho terénu kameňolomu a keď bolo treba, odpad sa v nočných hodinách spálil. Rizikom je hrozba kontaminácie potoka a spodných vôd. Dá sa porozumieť logike, že vývozom zeminy, ktorý iniciovala obec sa priestor dostane do kultivovanejšieho stavu, avšak so zeminou pribúdajú ďalšie stavebné a nebezpečné odpady a hrozba kontaminácie zostáva. Pribúdanie odpadov monitorujú a evidujú nie len aktívny občania, ale aj Okresný úrad Malacky. Záver je, že kameňolom je nelegálna skládka.

A čo bude ďalej, je ťažko povedať. Jedno je reálne. Majiteľ pozemku podal stavebnej komisii žiadosť o stanovisko k vybudovaniu strelnice. (12 strelcov naraz, terč na 100m – teda aj dlhé zbrane, pušky, „samopaly“). Nie že by strelectvo nebol šport ako každý iný, ale je to forma rozvoja, čo táto obec potrebuje? Predstavuje strelnica to, čo chápeme pod pojmom rekreácia v krajine, tak ako kameňolom definuje územný plán?

Je na čase sa zamyslieť, čo bude s kameňolom ďalej, aký plán je v záujme občanov Marianky. Inšpiráciou nám môže byť študentská architektonická súťaž z roku 2008, v ktorej víťazný návrh bol posúdený porotou nasledovne: „Súťažný návrh s mimoriadnou pokorou k miestu rozvíja duchovný až mysteriózny rozmer intervencie v danom prostredí.“ V pokore k miestu, životnému prostrediu a záujmom obyvateľov treba hľadať spoločne správnu cestu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára