Záujemcom o automatické zasielanie notifikácií o nových príspevkoch

Ak máte záujem o automatické odoberanie emailov o nových príspevkoch, tak sa zaregistrujte v políčku v ľavej lište

Stránky

utorok 8. marca 2016

Kto je Marcel Porges, že toto vystrája (a zneužíva svoju funkciu)

Pôvodne som na tému drzosti a arogantnosti zo strany Marcela Porgesa, ktorú odprezentoval na www.marianka.sk, vôbec nechcel reagovať. Ale po dlhšom premýšľaní mi nedá tu neodprezentovať môj postoj.


Tak ako mne, iste sa aj Vám niektorým dostalo do uší, že som agresívny a hrubý človek, že mám agresívne a hrubé prejavy, že veľa kričím, ale neriešim.

Kto ma počul rozprávať na OZ, iste uzná, že to nie je pravda. Ja na OZ len prezentujem pravdu o "gazdovaní" a "vládnutí" trestne stíhaného ex-starostu Radovana Juriku. Prezentujem len fakty, neklamem a nezavádzam, rovnako ako na tomto blogu, ktorý píšem už od r.2013.

Jednoduché príklady na moju obranu:
-Spomeňte si, ako sa náš pán exstarosta začal zaujímať  o stretnutie s dôchodcami až tesne pred voľbami v r. 2014. Nemáte podobný názor ako ja, že ide vlastne iba o narcistickú prezentáciu v obci a jeho volebný krok?
- Ďalším „krásnym“ dôkazom tejto ex-starostovej prezentácie sú v našej obci dávno kritizované "úžasné" mramorové tabuľky, ktoré sú rozmiestnené po obci ako pamätníky a spomienky na jeho starostovanie. Uznajte sami, je konanie Radovana Juriku naozaj hodné mramorových tabuliek, podobných tým osádzaným za hlbokého socializmu?

Po odstúpení Radovana Juriku zo starostovskej stoličky (jediné možné riešenie, ktoré ho ochránilo pred vyšetrovacou väzbou) ho v zmysle zákona začal zastupovať jeho zástupca Marcel Porges.  Zástupovanie výkonáva samozrejme so všetkými právomocami, ktoré starostovi prislúchajú a to až do najbližších volieb starostu obce.

Marcel Porges ako zástupca starostu disponuje všetkými jeho právomocami. A zároveň má veľký potenciál zručností. Je web-administrátorom internetovej stránky obce, ďalej rediguje obecný Mariatál, má pod dohľadom obecné kamery, vraj aj technické zabezpečenie školy... Jednoducho, je to človek k “nezaplateniu”. Myslím, že možno ani zďaleka nevieme, za čo všetko je Marcel Porges v obci ešte zodpovedný. Pri týchto všetkých jeho aktivitách som skutočne prekvapený, že aj on nedostal pamätnú plaketu od ex-starostu Radovana Juriku. Dostal ju Jozef Kráľ, tak prečo nie Marcel Porges? A uznajte sami. Pri jeho aktivite v obci by si aspoň jednu z nich zaslúžil.

Ale čo sa stalo teraz? Marcel Porges sa sám, bez dohovoru s redakčnou radou časopisu, rozhodol vydať obecný Mariatál, v ktorom by sa mali prezentovať kandidáti na starostu. Podľa môjho názoru je celé toto počínanie zneužívaním jeho právomoci. Nejde len o  vydanie predvolebného Mariatálu, ale aj o vytvorenie (predpokladám, že nie z vlastnej hlavy) akéhosi úvodníku, kde sú presne zadefinované okruhy rozvoja obce, aj s alternatívnymi odpoveďami pre kandidátov na post starostu. Takéto jednanie a zároveň násilné donucovanie kandidátov k niečomu, čo Marcel Porges považuje za dôležité, je pre mňa neprípustné, nedôstojné a zavádzajúce, či už kandidujem alebo nie. Je  nehorázne, aby ako zástupca starostu diktoval otázky kandidátom a určoval smer ich volebnej prezentácie v Mariatáli, či určoval smer ich volebného programu. Je neprístupné, aby sa tak dialo pomocou obecného časopisu. Mám za to, že uvedená taktika manipulovania nie je jeho nápad, ale ide o ideu inej osoby, ktorá v súčastnosti nemôže byť v obci verejne činná. A práve cez Marcela Porgesa ovplyvňuje a manipuluje nastávajúce voľby starostu.

Jeho aktívne vloženie sa do volebnej kampane na starostu je chvályhodné. Ale zneužitie obecných novín považujem za zarážajúce a  neprístupné.

Marcel Porges, ako zástupca starostu, určuje témy, ktoré sú rozosielané hromadným majlingom z obecnej emailovej adresy. On je ten, ktorý filtruje a zasiela len čiastkové informácie. Niektoré z nich pošle dokonca 4-5 krát, iné vôbec.

V štatúte obecných novín Mariatál (link tu -> štatút Mariatálu) je zakotvené, že vydavateľom novín je obec.

Zo štatútu vyberám:
Vydavateľom Mariatálu je Obec Marianka.
Vydávanie Mariatálu je financované z rozpočtu Obce Marianka, finančných darov a iných príspevkov ( napr. za reklamu).
Vydavateľ zriaďuje redakčnú radu, ktorá v súlade so Štatútom schvaľuje koncepciu Mariatálu, obsah a štruktúru jednotlivých vydaní Mariatálu, určuje termíny vydania Mariatálu a vytvára technicko-personálne podmienky vydávania a rozširovania Mariatálu.
Za obsah Mariatálu zodpovedá vydavateľ.
Redakčná rada má 8 (osem) členov. Členmi Redakčnej rady sú poslanci Obecného zastupiteľstva Obce Marianka a starosta Obce Marianka

Marcel Porges už druhýkrát odmietol zvolať a informovať redakčnú radu Mariatálu. Prvýkrát som o to žiadal pred decembrovým vydaním po odstúpení v súčastnosti trestne stíhaného Radovana Juriku. V žiadnom prípade som nechcel cenzúrovať články, ale chcel som do vydávania časopisu vniesť trošku štábnej kultúry. Celý časopis bol za posledné roky a do dnešného dňa aj je len osobným dielom Marcela Porgesa (grafická časť, zalamovanie, príprava atď.). Dovolím si tvrdiť, že je ním cenzurovaný a manipulovaný. Marcelom Porgesom je určované, čo sa odprezentuje, čo nie a pod. Iste ste niektorí z Vás zažili, že Vami napísaný príspevok a žiadosť o uverejnenie, hoci zaslaný v termíne, nikdy uverejnený nebol. Nebol, ale prečo? Ostáva mi len dedukovať. Možno bol Váš príspevok kritický, neprijateľný, nevhodný v danej situácii a pod. Uznajte, nie je vlastne na škodu, takéto príspevky zamlčiavať a nevydávať ich? Podľa môjho názoru, práve kritika je nástrojom na posun vpred, na riešenie problémov, na možno iný pohľad na danú problematiku. Nie, pre Marcela Porgesa ostáva kritika kritikou a nedáva jej možnosť danej veci pomôcť. A presne takýto postoj považujem za nesprávny.

Moje osobné skúsenosti: spolu s organizátormi petície „Za lepšiu Marianku“ som žiadal uverejniť v Mariatáli príspevok. Myslíte, že nám bolo vyhovené? Ani len reakcia na email nebola. A to petíciu podporilo vyše 400 ľudí.

Z komunikácie s Marcelom Porgesom, tu je jeho odpoveď na žiadosť zvolať redakčnú radu k vydaniu 2/2015.
Marcel Porges (citácia):...Mariatal redigujem 9 rokov a zatial som neodmietol jediny jeden prispevok, co urcite potvrdite aj z vlastnej skusenosti. ..." Nie je pravda, odmietol mininálne príspevok organizátorom petície „Za lepšiu Marianku”.
Naša žiadosť o zverejnenie do čísla Mariatál 1/2014 znela:
Dobry den, tymto ziadame o zverejnenie prispevku (v prilohe) v najblizsom vydani obecneho casopisu Mariatal. Sucastou prilohy je aj znenie peticie a peticny letak, ktore ziadame z dovodu objektivity zverejnit taktiez.
Dakujeme a prajeme pekny den. Peticny vybor "Za lepsiu Marianku"
Či vôbec bola redakčná rada niekedy zvolaná a mala zasadnutie, neviem povedať. Od začiatku môjho “poslancovania” sa tak určite nestalo.

Snahou Marcela Porgesa je aktívne ovplyvniť (spolu s tieňovými osobami za ním) nastávajúce voľby na starostu v Marianke a to podsúvaním určitých tém a otázok v Mariatáli. A presne takéto konanie je za obecné financie neprípustné.

Predstavy smerovania obce kandidátov na starostu, to ako by mala naša obec napredovať, aké sú budovateľské zámery alebo aké sú všeobecné problémy v obci, by malo ostať na kandidátoch samotných. Každý z nich si predsa svoj volebný program zostavuje sám a v žiadnom prípade im nemajú byť podsúvané okruhy otázok aj s možnými  odpoveďami zastupujúcim starostom Marcelom Porgesom.

Príkladom podsunutej témy je napr. výrub lesu o veľkosti 4ha nad ihriskom, ktorý bol vo vlastníctve Jaroslava Spála, teraz Jany Veselej. Čo tým Marcel Porges sleduje? Veď práve Marcel Porges sa v Mariatáli 2/2011 (link tu -> Mariatál 2/2011) postavil proti tomuto výrubu. Čo sa zrazu zmenilo, čo zmenilo jeho názor? Žeby bol ovplyvňovaný? Ako som spomenul v predchádzajúcom článku, celý okruh tém do už spomínaného  úvodníka je skoro celý o ďalšej výstavbe v Marianke. Chceme dopadnúť ako Chorvátsky Grob (časť Čierna Voda) alebo Bernolákovo, Rovinka či Most pri Bratislave? Prvoradá je pre obec občianska vybavenosť, služby, kapacita škôlky nestačí... prečo riešiť témy ďalšej výstavby? Prečo sa naďalej prizerať konaniu developerov a nechávať im priestor sa realizovať?

Predpokladám, že sami uznáte, že ďalšia výstavba nie je riešením našej obce. Tá  našim obyvateľom nepomôže, my potrebujeme občiansku vybavenosť, služby pre obyvateľov a pod.

Bez ďalšieho môjho komentára...Marcel Porges predostrel okruhy tém, jedna sa dokonca týka môjho pozemku...urobte si názor na témy sami...že by boli témy účelovo vyberané a útočili hlavne voči mne?

Na záver:
Celú záležitosť resp. históriu ohľadom môjho pozemku a stavby zverejním tu na mojom blogu. Nechcel by som, aby sa po Marianke pošuškávali klamstvá a nepravdy. Informovať Vás budem bez zavádzania a pravdivo. Tvrdenie, že na poslanca som kandidoval len preto, aby som skolaudoval môj dom je nepravdivé. Nikdy som nemal ambíciu kolaudovať na základe môjho postu ako vedúceho Komisie pre výstavbu, rozvoj a životné prostredie. Ako dôkaz toho je aj to, že od svojho zvolenia za poslanca som v tejto veci nič nepodnikol. Len sa pravidelne na Stavebnom úrade informujem, či nastali zmeny v mojej veci. Taktiež nie je pravdou, že moja kandidatúra  na starostu obce je založená na tom istom.

Tak ako pre všetkých obyvateľov, tak aj pre mňa, či už na poste vedúceho Komisie pre výstavbu, rozvoj a životné prostredie alebo na poste starostu platia rovnaké pravidlá, rovnaké podmienky a zákony. Určite nechcem nikoho a nič uprednostňovať. Všetci kráčame tým istým chodníkom...

Som človekom, ktorý je ochotný mnohým z Vás poradiť, postaviť sa za mnohých z Vás, snažím sa pomôcť dobrej a správnej veci a to o nič menej a nič viac ako vo  veci kolaudácie môjho domu. Dokonca by som povedal, že pomoci, radám a riešeniu mnohých Vašich problémov venujem viac energie ako vo svoj prospech.

10 komentárov:

  1. Pán Jelačič, ďakujeme, že ste nám opäť poodhalil niečo, čo my rádoví občania nevieme. Keď som videl na web stránke Marianky oznam o vydaní mimoriadneho čísla časopisu Mariatál, myslel som, že bude vydaný na náklady kandidátov na starostu obce. Ten úvodník, teda ja to chápem ako anketu, je z môjho pohľadu
    ako výsmech všetkých kandidátov. Ak to vymyslel pán zastupujúci starosta, tak Vás všetkých verejne zosmiešňuje, lebo si zrejme myslí, že ani jeden z kandidátov nie je schopný predložiť volebný program ... tak ho vymyslel za Vás a Vy máte len krúžkovať odpovede ?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Z toho zástupcovho plátku sa mi najviac páči tá stať o údajných tlakoch na zastavanie 4. hektárov lesa – samozrejme najlepšie malými mini pozemkami v štýle ako napríklad na Spodkoch alebo Lúkach. Tak to asi v tomto smere súdruhovia zo známej firmy IS Mariška sedia na šerbľoch a veselo tlačia a tlačia - ale kaleráby do niekoho vygumovanej hlavy. A „šikovný“ súdruh zástupca podľa toho tlaku hneď spoznal, že sa jedná o 4 hektáre konkrétneho lesa a okamžite vytvoril prehľadnú mapku, aby neznalým spoluobčanom osvetlil jadro tohto pálčivého „problému“. Vychytralo ihneď zosmolil aj príslušné odpovede, ktoré vkusne označil dvomi prvými písmenami abecedy a ak by náhodou niekto mal chuť na inú odpoveď, tak jednoducho nemá šancu. No tento „vydarený“ súdruh zástupca sa ani na chvíľu nepozastavil nad tým, že ho takýmito úkonmi nik nepoveril a o svojom konaní nepovažoval za potrebné ani len informovať obecných poslancov. Ide tu asi len o úlisný postoj úlisného človeka...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Prepáčte, asi mám trošku dlhšie vedenie, ale ako je to vlastne s tým lesom nad ihriskom? A kto a prečo tam teraz likviduje stromy? Lebo to, že tam už stromy padajú, som videl na vlastné oči. Hádam to nie je totálny výrub pred výstavbou?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den pan Milan.
      Áno nad ihriskom sa rúbu lesy, cesta je riadne zašpinená od blata, ako tam išlo nejaké nákladné auto. Ale keď som si to bol lepšie dnes ráno pozrieť, a išiel som do lesa až za tú poslednú chatu na Športovej za ihriskom, tak stromy režú až v Mástskom katastri, nie v katastri Marianky. Teda aspoň pokiaľ to boli tieto stromy, čo ste videli. Ak ste videli iné, tie som nevidel.

      Odstrániť
    2. Ďakujem. Keďže sa tu nedajú dávať fotky, idem Vám napísať cez Facebook a pošlem Vám mapu s presným miestom, kde sa teraz robí vyslovený holorub, aj fotku z neho. Mám v úmysle zavesiť to aj v skupine "Nová Marianka - Susedia" (https://www.facebook.com/NovaMariankaSusedia/), keby to zaujímalo aj ostatných (čo veľmi dúfam, že bude). Aj sa mi zdalo, že je to nejako ďaleko od ihriska, len ma mätie, že stromy pília holorubom. To je barbarstvo, ktoré by v civilizovanej spoločnosti malo byť trestné.

      Odstrániť
  4. Po prečítaní na webe obce a hlavne úvodníka na linke , mi skoro prestalo tĺcť srdce. Nie od radosti, ale od odporu k autorovi tohto svinstva, ktoré si samoľúbo DOVOLILI (určite spolu s ex-stíhaným). Tu treba už použiť množné číslo pri autorovi(opisujem z prvého odstavca úvodníka:(...tentokrát BY SME CHCELI...), chýba tu doplnenie textu o: ...by sme chceli ja a ex starosta..., ktorým sa snažia masírovať občanom voličom mozog ich vlastnými chorými mozgami, kto je tu ten zlý a koho netreba voliť.
    Po otvorení tohto blogu je odpoveď na to, kto je Marcel Porges jasná a vlastne sa mi len potvrdila. Že vystrája (vystrájajú)je slabé slovo. Horšie však je jeho zneužitie funkcie.
    Tu je treba vedieť (aby to bolo jasné), odpoveď na otázky:
    - Je prípustné, aby úrad, ktorý voľby pripravuje,riadi , má ich kontrolovať a má dbať na ich čistú a dôstojnú prípravu a priebeh konal osobou zastupujúceho starostu (kámoša a prívrženca ex-stíhaného)tak, ako koná (konajú)??? Naviac ak je tu zreteľný podozrivý rukopis z toho, že ex starosta (namiesto ktorého t.č.stíhaného sa voľby konajú),do tohoto svinstva vstupuje. Nie je to na oznámenie štátnym úradom?
    Pozn.: Teraz som už viac ako na 100% presvedčený, že voľby v 2014 v Marianke neboli zo strany ex košér.
    .

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Autor kvízových otázok s definovanými odpovedami a) b)je velkorysí a ako známi dobráčisko dáva kandidatom možnost aj na to, že môžu JASNE DEFINOVAT SVOJ VLASTNÝ POSTOJ, teda dáva aj moznosť c).
    Neblížte mu, počul som, že ho berú do televízie ako hlavného kvíz majstra.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pan Jelacic. Chcem sa opytat, kedy zvolate obecne zastupitelstvo. Posledne bolo v polovici decembra, Zda sa mi, ze by podla zakona malo byt teraz najmenej 3 mesiace po nom. Vychadza mi to na polovicu marca. Stihnete to? Alebo, ked bolo v decembri, staci toto hocikedy v marci? Kedy date von program? A co ked to nestihnete a porusite zakon? Alebo vy poslanci mozete vsetko, aj zakon porusovat?
    Mali by ste rozhlasom vyhlasit kedy bude a pozvat kopu ludi na neho. Urcite by to bolo zaujimave, ked sa chysta ten volebny casopis.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podla zákona 369/1990 O obecnom zriadeni:


      § 12

      Rokovanie obecného zastupiteľstva

      (1) Obecné zastupiteľstvo zasadá podľa potreby, najmenej však raz za tri mesiace. Ak požiada o zvolanie zasadnutia obecného zastupiteľstva aspoň tretina poslancov, starosta zvolá zasadnutie obecného zastupiteľstva tak, aby sa uskutočnilo do 15 dní od doručenia žiadosti na jeho konanie. Ustanovujúce zasadnutie obecného zastupiteľstva zvolá starosta zvolený v predchádzajúcom volebnom období tak, aby sa uskutočnilo do 30 dní od vykonania volieb. Obecné zastupiteľstvo zasadá v obci, v ktorej bolo zvolené.

      (2) Ak starosta nezvolá zasadnutie obecného zastupiteľstva podľa odseku 1 prvej vety, zvolá ho zástupca starostu alebo iný poslanec poverený obecným zastupiteľstvom. Ak starosta nie je prítomný alebo odmietne viesť takto zvolané zasadnutie obecného zastupiteľstva, vedie ho ten, kto zvolal obecné zastupiteľstvo.


      Tým povereným poslancom je Julius Dubovsky.

      Avšak podľa dnešneho oznamu na marianka.sk, aktualne bola vyvesena pozvanka na rokovanie OZ na den 23.3.2016

      Odstrániť
  7. Pan Jelacic. Dakujem za odpoved. Uz som sa stihol opytat aj inych, ako to s tym zvolavanim je. Mam informaciu, ze aj keby to zvolal hned, tak termin do 15 nedodrzi. Zvolava to teda po termine. 8 dni je z pohladu vecnosti ako nula, ale myslim si ze je tu poruseny zakon - ak to dobre citam, co uvadzate hore.

    OdpovedaťOdstrániť