Záujemcom o automatické zasielanie notifikácií o nových príspevkoch

Ak máte záujem o automatické odoberanie emailov o nových príspevkoch, tak sa zaregistrujte v políčku v ľavej lište

Stránky

streda 30. marca 2016

Riešenie pre bezpečnejšie ulice

Jelšová ulica. Jedna z najdlhších a najfrekventovanejších ulíc novej časti obce (650 m). Pôvodný zámer developera - slepá ulica bez vyústenia na Karpatskú. Prečo sa tak nestalo?
Môžeme len hádať, možno to boli financie, možno záujem určitej skupiny ľudí, možno niečo iné, čo pôvodne plánovanú kľudnú a slepú komunikáciu zmenilo na  peklo pre jej obyvaľov.


Áno, žijú tu ľudia, prišlo tu k viacerým dopravným kolíziám, ktorých boli žiaľ zúčastnené aj deti. Aj napriek tomu, ako sa všetci jazdiaci po ulici búchajú do hrude, že jazdia pomaly, stále sa nájdu medzi nami takí, ktorí si ukľudnenú komunikáciu mýlia s diaľnicou. Ulica je rovná a tým podvedome zvádza k pridávaniu plynu, keď po nej jazdíte. Položte si otázku: Ako by ste tadeto jazdili, keby ste na ulici bývali Vy a Vaše deti? Odpovedzte si sami...

Dopravu tu treba bezpodmienečne ukľudniť, či už to bude umiestnením ešte jedného spomaľovača alebo odklonením časti dopravy (zriadením jednosmerných ulíc) na paralelné ulice ako sú Topoľova, Vrbová a Južná cesta.

Teraz sa aktuálne upravila Štúrova ulica v časti nad cintorínom na križovatke s Tálkami. Rozšírila sa, urobili sa obrubníky, dažďové žlaby. Vraj to bola požiadavka obyvateľov na tejto ulici, že sa sťažovali na kolízne situácie v tejto časti ulice. Asi 50m nad cintorínom ešte aj vankúšový spomaľovač osadili. Či práve toto bolo tak aktuálne nutné, posúďte sami.

Ak ide o kolízne situácie, veľmi horúca je napríklad Južná cesta, časť od križovatky Bystrická – Na Kracinách po most cez potok, vrátane mostového oblúka, ktorý je čo sa prejazdu týka dosť nebezpečný. Niekoľko kolízií ba aj nehôd tu už bolo. Prečo sa tak dlho ignoruje požiadavka na bezpečnosť tejto cesty, zdôraznená aj v petícii „Za lepšiu Marianku“. Tu bola požiadavka bezpečnej Južnej cesty. Určite po tejto ceste jazdí nespočetne viac áut ako po hornej časti Štúrovej ulice, ktorá sa teraz upravovala a bol na nej osadený spomaľovač. Tak prečo neosadiť resp. nevybudovať tieto vankúšové spomaľovače aj na Južnej ceste? Čo tomu bráni? Výhovorka, že až po kolaudácii nie je správna, dá sa aj pred kolaudáciou. Alebo budeme čakať, až sa tam niečo stane? Radšej nečakať a byť preventívny. Neignorovať požiadavku petície.

Nutnosť riešenia dopravnej situácie a hlavne vyriešenie obmedzenia rýchlej jazdy je aktuálne ako na Jelšovej ulici, Karpatskej, Štúrovej, Južnej ceste, tak aj na  mnohých iných uliciach v obci, pričom dopravné riešenie každej z nich je špecifické pre každú z nich a nemožno ho zovšeobecňovať. Ale rýchlej jazde treba predísť.

Verím, že riešenie sa nájde, že sa bude brať ohľad na obyvateľov a nie developerov a iných ľudí, čo je žiaľ častým javom v obci a všetci budú  nakoniec s riešením spokojní. Chce to len spolupatričnosť, ohľaduplnosť, pochopenie a snahu o riešenie.

3 komentáre:

  1. ... neviem, ci hovorite o tej Jelsovej, na ktorej byvam, ale s peklom to nema nic spolocne (a aj deti mame male) ...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, neviem, v ktorej časti Jelšovej bývate. Ona má vlastne dve časti. Prvú od Karpatskej po križovatku na Topoľovú resp. Vŕbovú, druhú od tejto križovatku smerom na Čerešňovú.
      Ja hovorím o prvej časti, nie o druhej, kde už premávka je viac rozdelená. Niekoľkokrát som sa po nej prechádzal, pri venčení psa, a tých áut je na tejto časti nepomerne viac.
      Ale ono to je hlavne o rešpektovaní susedov, aby im iní susedia s autami nejazdili rýchlo popod okná. Viem, ten spomaľovač asi nič nevyriešil, takmer na ňom nik nepribrzdí.Tak to ostáva na vodičoch, ktorí tade jazdia.
      Ja sosbne si pamätám reakciu jedného pána z dolnej časti Čerešňovej, keď som tade išiel do 30kmh (rýchlejšie po obecných cestičkách nezvyknem jazdiť), ako mi vynadal, že čo tade letím. Ale vtedy to prestrelil, lebo nevedel odpovedať na moju otázku, že ako rýchlo som išiel, ale že som mohol.
      Takže naozaj nie je to o pekle, aby sme si ho jeden druhému robili, ale aby sme jeden druhého rešpektovali.

      Odstrániť
    2. ano, byvame v druhej casti jelsovej, ja chodim ulicou 20tkou a myslim, ze obyvatelia tychto ulic chodia velmi podobne
      casto sa ale stava, ze prichadzaju auta, ktore si myslia, ze sa z jelsovej dostanu do centra Marianky a ti jazdia ako blazni a jazdili by rovnako, aj keby jelsova neustila na Karpatsku, mozno by trochu pomohlo posunutie znacky slepa ulica, ktora je na zaciatku ceresnovej az ku krizovatke s topolovou
      inak je to naozaj uplne v poriadku

      Odstrániť